Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE HORVAT

Rock i jazz punopravni su dio ponude institucija poput MUO, MSU i ALU

08.06.2018.
u 12:17

U sva tri “muzejska” slučaja riječ je o sjajnim imenima koja drže “letvicu” s inozemnim kolegama, premda rade u bitno težim uvjetima kulturne proizvodnje u Hrvatskoj

Tri jaka kulturna programa koja se mogu vidjeti u zagrebačkim muzejima i na Akademiji likovnih umjetnosti pokazuju da je rock-glazba prisutna i u elitnim muzejskim i obrazovnim institucijama. Kako i dolikuje pop-kulturi koja je već dekadama u čitavom svijetu stožerni dio suvremene kulturne ponude. Pokušajte proći kroz londonske muzeje, a da vas ne zaskoče velike premijerne izložbe povezane s rock-glazbom koje Velika Britanija potom izvozi na prave turneje (sa skupim ulaznicama) u velike europske i svjetske gradove.

111 godina osnutka

U Muzeju za umjetnost i obrt u tijeku je velika izložba “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost”, u sklopu koje posjetitelji između 18 dionica posvećenih svim segmentima ondašnjeg društva, kulture i umjetnosti mogu vidjeti i onu o pop, rock i jazz-glazbi pripadajućeg razdoblja. S druge (muzejske) strane, u Muzeju suvremene umjetnosti 2. lipnja započela je nova koncertna serija “Ljeto na krovu MSU” s nastupima domaćih glazbenika, dok se zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti priprema na tjedan proslave 111 godina osnutka, u kojoj će od 8. lipnja jazz i eksperimentalna glazba imati istaknuto mjesto.

Što je najbolje, u sva tri slučaja, ali ne i slučajnosti, riječ je o domaćoj glazbi i sjajnim imenima koja na artističkoj razini itekako drže “letvicu” s inozemnim kolegama, mada rade u drukčijim, ne treba ni napominjati, bitno težim uvjetima kulturne proizvodnje u Hrvatskoj. Akademija likovnih umjetnosti na 111. rođendan i dan “Završne godišnje izložbe studenata ALU”, otvorene od 8. do 15. lipnja, pokreće projekt “ALU perspektiva”.

Ovogodišnja izložba održava se na sve četiri ALU lokacije – Ilica 85, Jabukovac 10, Zamenhofova 14 i Zagorska 16 – a za otvorenje izložbe, u petak 8. lipnja, organiziran je program kojem je cilj, osim obilježavanja završetka akademske godine, i popularizacija rada Akademije.

Dan (i noć) svečanog otvorenja s glazbenim programom jazza koji je osmislio Janko Novoselić iz Kozmodruma, Chuija i brojnih drugih postava, uključuje nastupe dueta Kapec & Penava, koncert Kozmodruma i Lela Kaplowitz trija te nastup studenata zagrebačke muzičke akademije (Trio Evocación) i studenata dramske akademije, dok će književnice Darija Žilić i Evelina Rudan predstaviti svoj književni rad u programu “Poetry and Jazz”. Znamo li koliko je domaćih jazz-glazbenika studiralo na akademiji u Grazu – jer, nevjerojatno, ali istinito, zagrebačka Muzička akademija još uvijek nema svoj jazz-odjel – veseli da su započeti pregovori s jazz-odjelom Kunstiniverzit Graz pa u Zagreb krajem listopada dolazi direktor jazz-odjela KUG-a Edward Partyka na dogovore o suradnji ovih dviju institucija.

Koncerti na krovu

S druge strane Save, nakon četiri sezone “Ljeta u MSU” organizirano je šest koncerata na krovu muzeja te multimedijalni program glazbe, filma, izložbi, performansa i književnih čitanja. Sezonu na krovu 2. lipnja otvorila je Boa, 9. lipnja na krovu muzeja sviraju Kojoti, subotu kasnije Chui, da bi se nakon njih 30. lipnja na krov popelo Hladno pivo, 7. srpnja beogradski Repetitor, dok sezonu 14. srpnja zatvaraju Mayalesi, koji su zadnjim albumom osvojili Porina u kategoriji najboljeg rock-albuma, te u Zagrebu već održali dva sjajna koncerta u Tvornici i prije toga u Katranu.

Po cijeni jedne ulaznice za neki od koncerata moći će se posjetiti tri izložbe: “Direct Link/Direktna veza” Tomislava Brajnovića, na kojoj Brajnović predstavlja instalacije, dokumentaciju, videoradove, Facebook-komentare i tekstove preuzete s interneta u kojima otkriva društvenu nejednakost koja se odražava u neravnopravnoj podjeli bogatstva, moći i utjecaja, izložbu „Područja doticaja – arhitektura Graza i Zagreba“, kojom MSU i Kunsthaus Graz izlažu djela štajerskih arhitekata i radove domaćih umjetnika te „Rez/Cut“, izložbu koja kroz djela različitih generacija suvremenih umjetnika iz Hrvatske i Europe prikazuje razvoj kolaža kroz povijest.

Osim toga, svake večeri prije koncerta na nekoliko lokacija unutar MSU posjetitelji će moći nazočiti izvedbama šest suvremenih umjetnika (Marijan Molnar, Josipa Bubaš, Kristina Marić, Martina Granić, Marijan Crtalić i Vlatko Vincek), a “Ljeto u MSU” uključuje i projekcije najboljih filmova sezone “MSU kina”, četiri francuske komedije („Kao avion“, „Sjećanja“, „Isabellino sunce“ i „Victoria“), te drame „Sretni kraj“ i „Viktorija i Abdul“. Uz koncerte, performanse, filmove i izložbe, ove godine u programu su i književne tribine, čitanja domaćih autora među kojima su Dorta Jagić, Alen Brlek, Jasna Žmak, Ana Škvorc, Dinko Telećan, Ivan Šamija, Sven Popović, Marija Dejanović, Darko Šeparović, Lara Mitraković, Suzana Matić i Ivan Jozić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije