Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki intervju

Zlatko Kranjčar: Čačić je neovisan i ne treba pravdati svoj popis za Euro

Football - Croatia v Japan - 2006 FIFA World Cup Germany - Group F - Frankenstadion - Nuremberg - 18/6/06 Croatia manager Zlatko Kranjcar during the match Mandatory Credit: Action Images / Reuters / Kimimasa Mayama Picture Supplied by Action Images *** Lo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.06.2016.
u 23:19

– Nemam ponuda, pa tek prije tri tjedna vratio sam se iz Dohe. Nisam baš toliko željan posla, ne nedostaje mi.

Bivši izbornik Zlatko Kranjčar (59) još nije odlučio hoće li prihvatiti poziv HNS-a za utakmicu protiv Turske na otvorenju EP-a.

– U Pariz ću, u posjet kćerki Lani i njezinoj obitelji, ići krajem lipnja. Trenutačno sam u razmišljanjima o odlasku na odmor, na more – kaže Kranjčar na kavi u Lisinskom.

Je li na vidiku novi trenerski angažman?

Nemam ponuda, pa tek prije tri tjedna vratio sam se iz Dohe. Nisam baš toliko željan posla, ne nedostaje mi.

Zanimao bi vas povratak u hrvatski nogomet?

– Samo dvije opcije: Dinamo i reprezentacija. Ili klub koji ima ambicije i organizaciju kao NK Zagreb kad smo bili prvaci.

Popis za EP? Iznenađeni brisanjem Halilovića?

– Dovoljno je prepustiti tu odluku izborniku, i mislim da je odlučio sam. Uvijek će se naći netko pogođen njegovim odabirom, u ovom slučaju Antolić i Halilović mogu biti nezadovoljni, što je i logično, ali ne s velikim razlogom. Ušli su među 27, bili su dio reprezentacije, i na njih će se i dalje računati. Ne sviđa mi se, međutim, pravdanje izbornika za svoj odabir. To nije potrebno, još manje poručiti Haliloviću da se odmori, Antoliću da je potrebniji klubu ili da Ćorić i Rog idu na EP za nagradu i da nisu u kombinaciji za sastav. To psihološki nije dobro jer sva su 23 igrača koja su tamo na raspolaganju i mogu igrati.

Lovren je sad potreban

Nedostaje li Čačiću iskustva u ophođenju s velikim igračima, na primjer s Lovrenom?

– Slažem se da je ono što je Lovren izjavio bilo neprimjereno i neprofesionalno. I da si to mogu dozvoliti samo Messi i Ronaldo. Međutim, svakome je čast i zadovoljstvo biti u reprezentaciji, i to je Lovren “iks” puta dokazao. Ali, nije li i Ante nešto nakon Budimpešte izjavio? Trebalo je to tada odmah raščistiti, i ovakav rasplet spriječiti. Čačić je ovakvu odluku donio zbog sebe i mira u reprezentaciji. Ali istodobno je poručio da će o Lovrenu, bude li spreman i potreban, razmisliti ponovno poslije Eura. No, nije li on potrebniji sad nego poslije?

Igru ćemo podrediti Modriću, kazao je izbornik. Nediplomatski?

– Igra se u različitim fazama temelji na više igrača, ne samo na jednom. Na primjer, obrana baš ne ulijeva povjerenje, dakle moramo biti vrlo disciplinirani, kompaktni, svi iza lopte, da ne bi obrana došla u neugodna iskušenja. Sigurno je Modrić pokretač igre, kao u Real Madridu; on oduzima lopte, prihvaća ih, transformira igru iz obrane prema naprijed, distribuira... Ali, tu su i drugi važni igrači, Rakitić, Badelj...

Badelja vidite u prvih 11?

– Ovisi o sustavu igre. Ako je to 4-2-3-1, onda ga vidim. Ispada Brozović? Ha, i Brozović ulazi poludesno, može doći u obzir, nemojmo zanemariti Kramarića... Ma ovo su slatke brige za izbornika, ima puno varijanti za prvih 11 – naglašava Kranjčar ne želeći sugerirati Čačiću početni sastav za Tursku.

Optimist ste?

– Jesam, ali za sada za prolaz skupine. Za plasman još dalje treba ti i malo sreće, disponiranost i nadahnuće svih igrača. Nemojmo raditi atmosferu kao da ćemo sigurno proći skupinu, ne smijemo podcijeniti Češku, Španjolsku i Tursku.

Nismo li bolji od Turaka i Čeha?

– Bolji smo, gledamo li individualno, ali kakvi smo kolektivno? Bili smo bolji i od Meksika i od Australije pa nismo prošli. Vrlo je bitan taj dan kad dođe utakmica odluke. Na startu turnira najvažnije je ne izgubiti, ta prva utakmica unosi samopouzdanje, povjerenje.

Razgovarao sam sa Zdravkom

Kakav je vaš odnos s Mamićem?

– Komuniciramo najnormalnije. Za Uskrs sam bio u društvu s Tomom Ivkovićem kad ga je Mamić nazvao. Tomo je rekao da je sa mnom pa me Zdravko poželio čuti. Razgovarali smo kratko.

Znate li da samo on odlučuje o izborniku?

– Neka i dalje odlučuje. Po meni, ako je demokracija, onda bi se trebao birati po kvalitetama, po kurikulumu. Ne vjerujem da je odluka jedne osobe najbitnija.

Tako je izabrao Štimca, Kovača i Čačića?

– Pa neka bira i dalje. Nemam problem s tim, Nogometni je savez iznad svih nesuglasica – zaključio je Zlatko Kranjčar. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije