Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPARICA

Liga srama: Hajduk, Zagreb, Zadar i Osijek duguju plaće igračima

Dražen Medić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
26.08.2014.
u 10:10

– Igračima smo dužni pet plaća, ali rješavamo to i riješit ćemo dug – rekao je Medić.

Osim što u svojoj drugoj sezoni bilježi pad gledanosti na stadionima, liga 10 nije donijela nikakve pomake u poštovanju financijske discipline prvoligaša.

Prema tzv. listi srama Ministarstva financija gotovo polovica lige duguje svojim zaposlenicima, točnije igračima.

Dečki šute i rade

Tako Hajduk ima dug prema 62, odnosno 63 zaposlenika za svibanj i lipanj, NK Osijek od travnja na listi dužnika ima između 14 i 16 zaposlenika, NK Zadar od početka godine duguje plaće za 14 ili 15 osoba, a NK Zagreb za 16 zaposlenika.

Tako ispada da su Mamićevim bogatašima bod uzeli crkveni miševi iz Kranjčevićeve, hrabri dečki koji već pet mjeseci nisu dobili plaće.

Treneru Mediću, jeste li upitali predsjednika Medića kada će igrači Zagreba dobiti plaće? – provociramo gazdu kluba iz Kranjčevićeve.

– Pitam ga svaki dan i uvijek dobijem isti odgovor: mi igramo nogomet i ne mislimo na plaće – šali se Dražen Medić, a onda nastavlja u ozbiljnom tonu:

– Kada sam u ožujku 2004. godine postao predsjednik kluba, zatekao sam dug od 96,393.785,94 kune. I otad smo ga svake godine na različite načine, najviše prodajama igrača, smanjivali. Da, igračima smo dužni pet plaća, ali rješavamo to i riješit ćemo. Pitaju li igrači za novac? Ma nitko se ne buni, dečki šute i rade jer mi funkcioniramo skladno kao obitelj – kaže Medić.

Kako je NK Zagreb s tolikim dugom uopće dobio prvoligašku licenciju?

– Tako što smo sve svoje dugove bili podmirili do kraja bilančne godine, dakle do 31. prosinca 2013. – dodao je Medić.

Hajduk već godinama svojim djelatnicima kasni s isplatama plaća, dugovanja variraju od tri do šest plaća, ovisno o trenutačnoj financijskoj situaciji, odnosno o prodaji igrača. Vodstvo kluba na čelu s predsjednikom Marinom Brbićem zadržalo je taj ritam. Dobra je vijest da nisu otišli u dublji zaostatak, a zaposlenici su dobili obećanje da će plaće postati redovite čim se popravi financijska situacija, odnosno kad Hajduk napravi transfer od desetak milijuna eura.

Kod Rene su zadovoljni

Reno Sinovčić, gazda NK Zadra, čovjek koji se u klubu vodi kao vanjski stručni suradnik, tvrdi da će dug zaposlenicima biti podmiren za 10 do 15 dana.

– Taj dug iznosi milijun kuna i taj je novac osiguran, stoji na našemu računu. Čeka se samo da se klub registrira kao dioničko društvo i od toga dana klub više neće biti dužan ni kune državi, odnosno svojim zaposlenicima. Dakle, isplata duga samo je formalnost – dodao je Sinovčić.

Bune li se igrači?

– Ne. Igrači kroz zajmove ili nagrade dobivaju dok imaju svoga Renu – dodao je Sinovčić.

Međutim, iz Nogometnoga sindikata doznajemo da im se zbog neisplata plaća ipak obratio jedan nogometaš Zadra. Inače, u Prvoj HNL igrač preko Arbitražne komisije HNS-a može zatražiti raskid ugovora ako mu klub duguje tri plaće. Pritom tajnik sindikata Mario Jurić objašnjava:

– Pogrešna je formulacija da su klubovi igračima dužni plaće jer oni su kod nas još uvijek samostalni djelatnici i dobivaju naknade.

Do travnja 2015. godine moraju prijeći na ugovore o radu.

>> Dinamo u prosjeku gleda četiri tisuće navijača manje nego prošle godine!

Komentara 27

SE
senior
16:14 26.08.2014.

Čekam da se Brbić iz NK Hajduka na ovaj članak službeno oglasi i objasni da su GNK Dinamo i Mamić Zdravko krivi što on kao direktor NK Hajduka nema za plaće igrača i radne zajednice. Doduše svojih 60.000,00 kuna zaradi i uredno isplati.

HA
harakiri
16:53 26.08.2014.

Kako se uopće takvim klubovima dopušta igranje utakmica? trebalo bi ih sve suspendirati dok ne plate do zadnje lipe šta su dužni

DI
dinamojavolim1
11:13 26.08.2014.

mamic je po ovom clanku ispao negativac jer isplacuje place na vrijeme....haha prejakooooo dasovicuuu pogledaj se u ogledalo i reci mi sta vidis???:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije