Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Kakav slom! U Zvezdinu fotelju sad se stiže iz zatvorske ćelije

Marakana
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
27.06.2014.
u 18:40

Zvezda je pala na najniže grane od osnutka, čini se da je zabijen posljednji čavao u lijes nekoć velikog kluba, piše sportski tjednik Max!.

Beogradska je Marakana u mraku. Doslovno. Naime, nekadašnjem europskom prvaku Crvenoj zvezdi isključena je struja, ne prvi put, zbog nagomilanog duga Elektroprivredi, piše novi broj tjednika Max! koji je od subote na kioscima.

I bez škara inkasatora, Zvezda je pala na najniže grane od osnutka, čini se da je zabijen posljednji čavao u lijes nekoć velikog kluba. Bivši europski i svjetski prvak kojeg je Uefa na godinu dana protjerala iz Europe zbog milijunskih dugova, koji se procjenjuju na 50-ak milijuna eura, klub koji su u prošloj sezoni uzdržavali igrači umjesto da po slovu ugovora on uzdržava njih, u koji danas na probe dolaze anonimci iz provincije ne zbog nogometnih kvaliteta nego zato što su im očevi istaknuti članovi vladajuće partije, pao je još niže. Dno je za nekoć veliki klub iz Ulice Ljutice Bogdana danas relativan pojam jer, kad se i pomisli da je ono dotaknuto, Crvena zvezda potone još dublje. Skandali su svakodnevica.

Milijun eura jamčevine

Beogradsku Marakanu drugi je put s čelnog mjesta napustio Dragan Džajić, a zamijenio ga je čovjek čija je fotografija još donedavno bila na tjeralicama – Zvezdan Terzić, bivši čelnik OFK Beograda, a potom i prvi čovjek Nogometnog saveza Srbije kojemu se sudi zbog pronevjere četiri milijuna eura od transfera trojice igrača u inozemstvo. Jedan od transfera odnosi se i na današnjeg člana Chelseaja Branislava Ivanovića. Čim je optužnica podnesena, Terzić se sklonio u Crnu Goru u kojoj je proveo dvije godine. Srbijanski mediji tada su spekulirali da je pod zaštitom crnogorskog podzemlja, pisalo se kako je poslovao s balkanskim narkobosom Darkom Šarićem. Kada se Terzić napokon predao organima reda u Srbiji, proveo je sedam mjeseci u istražnom zatvoru prije nego što je pušten uz čak milijun eura jamčevine.

– Kažu mi: “Pa zašto si bježao ako nisi kriv?” Pa nisam ja bježao od suda, nego od pritvora. Zašto da ležim dok mi se ne utvrdi krivnja?! – objasnio je nevješto Terzić svoje svojevoljno progonstvo.

Suđenje mu je počelo prije gotovo tri godine i još traje. U međuvremenu je na sud morao i zbog klevetanja bivšeg izbornika Srbije Siniše Mihajlovića za kojeg je rekao da mu menadžeri sastavljaju reprezentaciju. Zanimljivo, i Terzićev prethodnik u Zvezdi Dragan Džajić bio je na optuženičkoj klupi zbog optužbi da je, s nekolicinom suradnika, prisvojio osam milijuna eura od transfera nogometaša, no ukazom predsjednika Srbije, nedugo nakon promjene vlasti prije dvije godine, postupak je prekinut iako je bio pred presudom, a Džajić, kojemu je prijetilo i do 12 godina zatvora, aboliran je od bilo kakve kaznene odgovornosti.

Čitava situacija dodatno je dobila zaplet i postala estradni reality show jer je dvoje Terzićeve djece u vezi s dvoje djece folk-pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, supruge ubijenog Željka Ražnatovića Arkana. I pjevačica je, baš poput Terzića, bila na meti pravosudnih organa u Srbiji zbog neplaćanja poreza na transfere nogometaša Obilića. Ona je, međutim, zamračeni novac, milijun i pol eura, vratila državi, a potom osam mjeseci provela u kućnom pritvoru.

Zvezdan Terzić stao je na čelo kluba od kojeg više nije ostalo ni dobro ime, Crvenu zvezdu Uefa je poslala godinu dana na hlađenje, a srbijanski prvak još je dobro i prošao jer je čelništvo pokušalo prevariti Uefu. Naime, još jesenas tvrdili su da su dugovi prema igračima zbog kojih im eurolicencija visi – sanirani i to su još dokumentirali!? To što je klub napustila ili će tek, nakon arbitraža, bez eura odštete napustiti cijela momčad koja je prekinula sedmogodišnju dominaciju Partizana, još je i najmanji problem, iako će crveno-bijeli pritom ostati bez 15 do 20 milijuna eura. Usporedo, u košarkaškom klubu, čiji je godišnji proračun šest milijuna eura, u odnosu na nogometni teku med i mlijeko.

Igrači se sami financiraju

Sve ono što je klub pratilo prošle sezone bilo je tragikomično iako Crvena zvezda živi pod patronatom SNS-a, vladajuće stranke u Srbiji. To što je anonimni nogometaš, stanoviti Ivan Gašić, sin gradonačelnika Kruševca i jednog od istaknutijih članova stranke, bio pred potpisom ugovora, valjda je bila cijena koju je klub morao platiti. Momku je transfer propao nakon što su mediji nanjušili skandal u najavi. Za ostatak skandala pobrinulo se rukovodstvo koje je zbrda-zdola oformilo momčad, dovodilo igrače bez savjetovanja struke, a potom ih prepustilo samima sebi. Tako su nogometaši nekadašnjeg europskog prvaka sami plaćali klupske ručkove, nabavljali si lopte za treninge, čak iz svoga džepa financirali renoviranje svlačionica. A pritom nisu bili plaćani iako klub ima ugovor s Gazpromom težak nekoliko milijuna eura godišnje. U ratu klanova izgubili su klupska legenda Dragan Džajić i njegov šogor kojeg je postavio za prvog operativca kluba. Nikoga stoga nije začudilo kada je sredinom lipnja policija u beogradskoj zračnoj luci uhitila jednog od najboljih igrača Crvene zvezde Nigerijca Abiolu Daudu. Iz kluba mu, naime, nisu riješili boravišnu vizu!?

>> Crvena zvezda izbačena iz svih europskih nogometnih natjecanja!

Komentara 3

Avatar mos_mislit
mos_mislit
19:00 27.06.2014.

Dinamo je za sve na prostoru bivse yu Space Shuttle zadnjih 5 godina.

Avatar gecdra
gecdra
08:16 01.07.2014.

O čemu vi to pišete? Kaj se ne bojite oluje ponovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije