Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitna je ravnoteža

Nisu sve bakterije štetne. One dobre podmazuju zdravlje čovjeka

bakterije
Foto: Thinkstock
27.11.2014.
u 12:00

Ravnotežu dobrih i loših bakterija možemo povratiti probioticima

Jeste li znali da smo više bakterija nego ljudi? Možda vam se to čini nemoguće, ali istina je.

U organizmu, naime, nosimo, više bakterijskih nego tjelesnih stanica. Upravo zato bitno je zapamtiti da nisu sve bakterije štetne.

Dapače. Mnoge od njih koje se nalaze u crijevima neophodne su i korisne za normalan rad gastrointestinalnog sustava i naše zdravlje u mnogome ovisi o stanju crijevne mikroflore.

Kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikroflore narušena dolazi do disbioze. Pojednostavljeno rečeno, to znači da  „dobre“ i „loše“ bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metaboličku ili imunološku reakciju.

Ravnotežu će poremetiti stres, visok unos zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama te nizak unos prehrambenih vlakana i sl. a promjene u sastavu crijevne mikroflore mogu biti u podlozi raznih bolesti, poput bolesti probavnog sustava, kožnih manifestacija, autoimunih bolesti pa čak i debljine.

Što možemo učiniti?

Kao pomoć u „borbi“ protiv loših bakterija, dobrim su bakterijama potrebni prebiotici odnosno neprobavljivi sastojci hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije te na taj način pogoduju zdravlju.

>>Dobre bakterije uz svaki antibiotik spriječit će neugodne nuspojave

>>Dobre bakterije u crijevima štite trudnice od debljanja

Komentara 6

CA
Cafa
10:08 02.10.2014.

Dobro jutro. Zbog bakterija smo uopće živi, bakterije nam probavljaju hranu. Imamo oko 100 milijardi mikroorganizama u probavnom sustavu, 10x više nego što imamo stanica u tijelu. Koncept probiotika možda ima budućnost, možda ne, u fazi je istraživanja. Ali sigurno vam se zdravlje neće popraviti ako popijete jogurt na kojeg su nadopisali "probiotik". "Disbioza" je izmišljeni pojam da bi se prodavali probiotici, ne koristi se ni u medicini ni u biologiji. Ali se dobro koristi u novinarstvu i marketingu.

Avatar bradaZG
bradaZG
07:53 20.10.2014.

Upravo tako, dobro jutro! Imam izrazitu alergiju na ambroziju. Pio sam po 5 xizala dnevno, koristio razne sprejeve za ublažavanje simptoma, tipa sterimar i sl., čak su mi propisali i ventolin (rani oblik astme), no, evo, moram se pohvaliti daa ove godine nisam popio niti jedan xizal ili bilo koji drugi antihistaminik, otkad pijem probiotike. Zaključite sami.

KO
kojesta
22:00 27.11.2014.

ne mogu vjerovati kakav naslov je napisao navodno prvi medij hrvatske. valjda za cetverogodisnjake. o da, pri svim ali svim kronicnim bolestima savjetuju savjesni lijecnici prvo sanirati crijeva, jer omjer bakterija nije u redu, odn. ima previse starih naslaga, otrovaa i losih bakterija. isto tako o njima ovisi da li smo debeli ili mrsavi, cak i vise nego o hormonima. osim toga moderna znanost upravo istrazuje daljnju ulogu bakterija koje vode nas "drugi mozak" tzv. trbuh, tj. njihovu ulogu u tome kako se osjecamo, kako mislimo i sto zelimo jesti napr. istrazivanje uloge nasih bakterija i enzima vodi zapravo u medicinu buducnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije