Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Znanstvenici: Mozak žena `mlađi` je nego mozak muškaraca

Dosada je već bilo poznato da se muški mozak brže smanjuje nego ženin, ali posljednje istraživanje pokazalo je i razliku u metabolizmu mozga.
05. veljače 2019. u 08:12 4 komentara 874 prikaza
Par
Foto: Getty Images

Mozak žena je u prosjeku četiri godine mlađi od mozga muškaraca, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici tvrde kako bi ovo saznanje moglo pomoći u razumijevanju zašto žene ostaju mentalno zdravije u odnosu namuškarce u starijoj dobi. 

Nevjerojatne transformacije muškaraca promjenom frizure jedva ih prepoznajemo Promjena frizure ovim je muškarcima donijela nevjerojatne transformacije. Pogledajte...

Skeniranje mozgova muškaraca i žena u dobi od 20 do 82 godine pokazalo je da su mozgovi žena u prosjeku biološki "mlađi" od mozgova muškaraca oko 3.8 godina. 

Dosada je već bilo poznato da se muški mozak brže smanjuje nego ženin, ali posljednje istraživanje pokazalo je i razliku u metabolizmu mozga. 

To može biti razlog zašto stariji muškarci imaju veće rupe u sjećanjima i sposobnostima govora u odnosu na žene koje "štiti mlađi" mozak, navodi se u zaključcima istraživanja provedenog na Sveučilištu Washington. 

Muški wc SUPROTNI RAZLOZI Muškarci otkrili nepisana `pravila` za uriniranje u javnim WC-ima: Nemojte ovo raditi...

Dr Manu Goyal, voditelj istraživanja tvrdi kako su znanstvenici tek počeli razumijevati kako razlike u spolovima mogu utjecati na starenje i neurodegenerativne bolesti, pojašnjavajući kako metabolizam mozga može razotkriti neke od razlika u starenju žena i muškaraca. 

Znanstvenici su usporedili 205 muškaraca i žena, njihovu životnu dob s "dobi mozga" temeljenu na uporabi energije, glukoze i kisika, a uz pomoć računalnog algoritma.

Kako starimo, mozak sagorjeva manje glukoze za razvoj mozga, a više za svakodnevne aktivnosti i mentalne izazove, navodi se. 

Nije stvar u tome da muški mozak brže stari, riječ je o tome da postaje "odrasliji" tri godine prije žena i tako se dalje nastavlja kroz život.

"Još ne znamo što to točno znači, ali možda je to razlog zašto žene imaju manje kognitivnih problema u kasnijim godinama života jer su njihovi mozgovi mlađi. Radimo još na tome da doznamo. 

Djevojka vječna polemika Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

 

plutalo rijekom
Lađar o pronalasku tijela: Vidjeli smo nešto u daljini. Kada smo prišli, vidjeli smo tijelo
Renault Captur
DUGI PUT DOLE
Preko Dubrovnika do Osijeka bez bračnih problema