Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vječna polemika

Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

Djevojka
Foto: Getty Images
14.01.2019.
u 17:07

Iako su osjetljivije na bol, lakše je podnose, jedan je od zaključaka ovog istraživanja.

Jedna od "vječnih" tema jest da su žene slabiji spol, no čini se da lakše podnose bol

Tako pokazuju rezultati istraživanja provedenog u Kanadi, a znanstvenike je iznenadilo i saznanje da žene zaboravljaju na bolove, a muškarci ne. Upravo stoga muškarci su pod većim stresom i hipersenzibilni su kada im se ponavlja ista bol. 

Prisjetili smo se nekoliko eksperimenata proteklih godina u kojima su muškarcima pokušali izazvati bolove u rangu s porođajnima i mnogi od sudionika ovog eksperimenta nisu ih mogli izdržati. A žene rode i jednom, dvaput, triput...I te se boli, nakon što prođe, više ne sjećaju. To je jedan od razloga zašto je ženama teško opisati porođajnu bol, osim da je bila "jaka". 

Iako su osjetljivije na bol, lakše je podnose, jedan je od zaključaka ovog istraživanja. 

U prvom eksperimentu sudjelovalo je 38 žena i 41 muškarac, volontera, koji su se suočili s bolovima u rukama, a čiju su jakost ocjenjivali na ljestvici od nula do sto.

Odmah nakon toga, znanstvenici su ih suočili sa snažnijim intenzitetom bolova. Zamoljeni su da 20 minuta izvode vježbe za ruke, što zna biti poprilično bolno. Ponavljali su eksperiment svaki dan. Pokazalo se da su muškarci bolove ocjenjivali jačima u odnosu na prethodni dan, i u odnosu na žene. 

"Očekivali smo da će idući dan rezultati pokazati jaču osjetljivost na bol, ali ono što nas je iznendilo jest činjenica da su to bili - muškarci, a ne žene, rekao je voditelj istraživanja Jeffrey Mogil. 

Rezultati su objavljeni u časopisu Current Biology. 

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
18:12 14.01.2019.

Glupost.

VO
vorda400
18:55 14.01.2019.

Pa neznam baš zasad na YouTubeu vidim kad žena popije šaku u glavu(traže jednakost) obično ostane u komi na tom mjestu gdje je pala a frajeri znaju ostati na nogama znači bolje da ste zapili novac za istraživanje nego kao ovo napisali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije