Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Znanstvenici upozoravaju: Novo istraživanje o preslanoj hrani donosi zaključke koji uznemiravaju

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje u Helsinkiju otkrili su kako osobe koje unesu više od 13,8 grama soli dnevno imaju dvostruko veće šanse da će im srce zatajiti
28. kolovoza 2017. u 09:09 3 komentara 13310 prikaza
Sol
Foto: Thinkstock

Konzumiranje previše soli udvostručuje rizik od zatajenja srca, upozorili su znanstvenici u novom istraživanju.

hrana Ipak ne treba paničariti Otrove na tanjuru teško je prepoznati: bezbojni su i nemaju nikakvih mirisa

Stručnjaci odavno znaju da sol povećava krvni tlak, no sada je dokazano da sol izravno oštećuje srce.

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje u Helsinkiju pratili su 4630 odraslih osoba tijekom 12 godina. Otkrili su kako 20 posto ljudi unosi više od 13,7 grama soli dnevno, što je više od pola od preporučenih šest grama po danu.

Te osobe imale su dvostruko veće šanse za zatajenje srca od onih koje su unosile manje od 6,8 grama soli dnevno.

– Srce ne voli sol. Povećan unos soli znatno povećava rizik od zatajenja srca – rekao je voditelj istraživanja prof. Pekka Jousilahti.

U ovom istraživanju znanstvenici su pratili unos soli preko urina i tako su došli do puno preciznijih podataka od onih kada osobe same govore koliko soli unose u organizam.

Profesor Jousilahti kaže kako bi prehrambene tvrtke trebale smanjiti količinu soli u svojim proizvodima jer čak 80 posto soli koju unesemo unosimo preko prerađene hrane.

– Jasna je veza između unošenja previše soli u organizam i rizika od povećanog krvnog tlaka, dok su najveći rizik srčane bolesti i srčani udar. Ovo istraživanje sada je pokazalo kako je prekomjerno konzumiranje soli povezano i sa zatajenjem srca, stanjem koje je nepovratno. Potrebno je provesti još istraživanja, no ovo je više nego dovoljno da znamo opasnost prekomjerne količine soli u našoj prehrani – rekao je pak profesor Nilesh Samani.

bobice, voće školska shema Dvije trećine naših učenika voće ne jedu svaki dan Soja jeste li znali? Evo što se može dogoditi ako konzumirate previše soje Slab mjehur UPOZORAVAJU STRUČNJACI Imate 'slabi' mjehur? Evo što nikako ne smijete raditi!
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • AnteizmalogZGa:

    Nemojte vi nama "solit more" svojim "visokoumnim" objavama. Naravno da nije dobro ničega previše , pa tako ni soli. Mene zaninma tko živ jede dnevno deku i pol soli? Zna li autor "Večernji list" ,pa i veleumni stručnjaci , koliko ... prikaži još!o je to? Sad sam vagao ....to su dvije jušne žlice... (žlice kojima se jede juha?) vrhom pune soli. Ja volim slano, ali toliko soli potrošim ...pa otptilike u tjedan dana (ne računajući kad se krompir ili tjestenina kuha u slanoj vodi, pa većina soli ode s ocijeđenom vodom) Koga vi musate?

  • taras.buljba:

    Nemoj solit nemoj sladit nemoj piti nenoj ovo nemoj ono nemoj ni zivit.

  • Borer:

    Što se govori o GMO hrsni a i USA zaštiti bilja, pošasti današnjice? Da Kina mora jest tako zbog velikobrojnosti, mogu razumjeti ali mi sa 4 milijuna "ne trebamo to zlo"?;