Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak ne treba paničariti

Otrove na tanjuru teško je prepoznati: bezbojni su i nemaju nikakvih mirisa

hrana
Thinkstock
13.08.2017.
u 09:44

Iako su pesticidi pronađeni u polovici europskih prehrambenih proizvoda, manje od tri posto testiranih proizvoda je prešlo dopuštene granične vrijednosti koje važe u Europskoj uniji

Nakon što su izvješća o jajima koja su kontaminirana otrovnim insekticidima uznemirila konzumente, mnogi se sada pitaju koliko otrovnih kemikalija ustvari dospijeva u našu hranu.

Prema navodima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), oko polovica hrane koju Europljani jedu sadrži tragove pesticida - međutim u većini slučajeva u tako malim količinama da nisu štetni za čovjeka. Većina tih supstanci je bezbojna i nema nikakvih mirisa. Stoga je za nas konzumente teško prepoznati sadrži li neki proizvod, odnosno hrana koju jedemo, štetne tvari za zdravlje. Pa se tako oslanjamo na kontrole, piše Deutsche Welle.

No, ustanove zadužene za te kontrole često ne stižu biti tako brze kao što je industrijska poljoprivredna proizvodnja, a kontrolirati prehrambene lance je ionako komplicirano. Do skandala dođe samo onda kad se pronađe neka otrovna supstanca. Međutim, koliko onečišćenih prehrambenih proizvoda je prethodno neotkriveno dospjelo u prodaju? Prema navodima stručnjaka, postoji samo jedno rješenje: stroža regulacija i kontrola.

Iako su pesticidi pronađeni u polovici europskih prehrambenih proizvoda, manje od tri posto testiranih proizvoda je prešlo dopuštene granične vrijednosti koje važe u Europskoj uniji. Međutim, sedam posto uvoznih prehrambenih proizvoda je sadržavalo pesticide koji su prešli dopuštenu razinu.

No, ne radi se samo o pesticidima koji završavaju na našim tanjurima. I druge otrovne supstance poput dioksina - jednog kancerogenog spoja koji nastaje tijekom nečistog sagorijevanja - ili alfatoksina koje stvaraju bakterije, također se mogu naći u našoj hrani. Takve neželjene supstance mogu na najrazličitije načine dospjeti u naše jelo. Na primjer, moglo bi se dogoditi da prehrambeni proizvođači ne ispune higijenske standarde, u biti dozvoljeni lijekovi za životinje bi se mogli krivo primijeniti ili bi se ilegalne supstance jednostavno mogle zloupotrijebiti, navodi Njemačka služba za zaštitu potrošača i sigurnost hrane.

"Otrovne supstance mogu za vrijeme čitavog produkcijskog procesa dospjeti u našu hranu", kaže i Britta Schautz iz Centrale za zaštitu potrošača u Berlinu. "Zabranjene supstance se mogu i svjesno umiješati u našu hranu - na primjer kako bi proizvodi bolje izgledali."

Britta Schautz iz Berlina, međutim, poručuje da ne treba paničariti, navodeći da se prehrambeni proizvodi u Europi veoma strogo kontroliraju te da takva zatrovanja ostaju izuzetak.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Komentara 1

BL
bljak007
17:42 13.08.2017.

E moj nepismeni tvorče ovog članka, nije alfatoksin, već AFLATOKSIN.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije