Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tele2 turistička patrola

Znamo za Marka Pola, ali s Korčule preko bake vuče korijene čak i Diego Maradona!

Korčula
Foto: Paval Sain/PIXSELL
02.08.2015.
u 13:30

Mateo Kariolić otišao je krajem 19. st. u Agentinu i tamo se oženio Argentinkom

OK, Marko Polo je zaštitni grada Korčule, koja je pak 'Mali Dubrovnik'. Ali, ima i još jedan planetarno popularan tip koji vuče korijene iz Korčule, a rijetki to znaju. Čak i u mjestu. Krenimo redom. Mateo Kariolić, trbuhom za kruhom, odselio se krajem 19. stoljeća u Argentinu, a njegova kći Salvadora baka je, ni više ni manje, nego – Malog Zelenog! Diega Maradone!

– Zaista?! Ni mi to nismo znali – čude se Korčulani.

– Da, nazvao je najstariju kćer Dalma, baš po Dalmaciji – argumentiram.

Primaju se brzo mobitela te pronalaze i tekst kako ovdašnji svećenik, listajući stare popise Korčulana, ima taj podatak. Google zna... I oni meni pričaju ono što ne znam.

– Pravim se Korčulaninom smatra onaj tko je za života igrao vaterpolo u KPK, plesao morešku i bio u jednoj od tri bratovštine. A jesi li znao da Turci nikad nisu uspjeli osvojiti Korčulu? Ušli su u Dubrovnik, zapalili Hvar, e, ali ovdje su polomili zube. U gradu su bila samo 154 vojnika, a sve žene i djecu su preobukli u muškarce. Pa je 2000 Turaka odustalo od napada... Toga se dosjetio svećenik Antun Rozanović. Vlastela, knez i veći dio vojske pobjegli su iz grada, no mi smo se Korčulani i bez njih obranili – govori mi Filip Kapelina (27).

Pričamo kako se na tržnici mogu kupiti živi jastozi, zatim o moreški, najpoznatijem srednjovjekovnom viteškom plesu, koji se održao samo u njihovom gradu, te se više puta tjedno održava u ljetnom kinu.

Znam da stari grad ima ulice u obliku riblje kosti, ali zbog čega? – pitam ga.

– Zbog vjetra. Ulice lijevo od Ulice Statuta su ravne, a one desno su blago zakrivljene kako bi ljeti maestral i tramontana mogli cirkulirati gradom te da bi tijekom zime bili zaštićeni od bure – govori mi Kapelina te dodaje:

– Evo, u ovom lokalnom kafiću kod Žaka kavu pije John Malkovich, ima tu i omiljeni stol. Bernie Ecclestone voli otići u restoran "Stupe", na jednom od 18 otoka na našem korčulanskom arhipelagu. U gradu često susrećemo Novaka Đokovića, a i David Bowie šetao se ovuda. Bio je i Bill Gates, Roman Abramovič, tu je film snimala i Penelope Cruz. Vole doći ovamo jer ih rijetki prepoznaju i nitko ih ne gnjavi – govore mi Korčulani.

>> Ljeti se od gostiju ni za kavu nema vremena, posjeti se ne primaju

Komentara 1

M3
Miške 3
14:22 02.08.2015.

Tekst je lijepo napisan, pravi PR za Hrvatsku. Nisam nikada bio na Korčuli, ali na Hvaru ćesto. Ali, ljubio sam jednu Korčulanku .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije