Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNE NEDOUMICE

Žličica octa sprečava pucanje ljuske: Evo kako savršeno skuhati jaje!

jaja
Foto: Shutterstock
1/3
19.04.2019.
u 11:07

Oko naizgled jednostavnog kulinarskog zadatka vječno se vode polemike, a evo koji je način kuhanja onaj ispravni!

Uskrs je pred vratima, a s njim i kuhanje brda jaja. Iako je to naizgled poprilično jednostavan zadatak, oko kuhanja jaja vječito se lome koplja. Koliko dugo se trebaju kuhati, kako postići da jaje ne pukne, samo su neka od pitanja koja nas posebno muče u ovo doba godine.

Bitno je da su jaja koja kuhate svježa, a jesu li uistinu svježa možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno znači da je svježe, a ako ostane plutati, onda budite sigurno da je staro. Tvrdo kuhano jaje treba se kuhati 10 do 12 minuta, a kako kora ne bi popucala, potrebno ga je nakon kuhanja prebaciti u hladnu vodu s kockicama leda. Još jedna vječna nedoumica jest treba li pričekati da voda proključa pa tek onda ubaciti jaje ili ga ubaciti odmah u mlaku vodu. Iako su tehnički oba načina izvediva, mnogi kuhari preporučuju jaje kuhati u vodi koja još nije zakipjela.

Foto: Shutterstock

Još jedan trik za postizanje savršeno kuhanog jaja jest da ih kuhate na nižoj temperaturi zbog toga što jako kipuća voda može prouzročiti pucanje ljuske. Preporučuje se i ubaciti malo soli u vodu tijekom kuhanja radi lakšeg guljenja, a žličica octa uvelike će vam pomoći pri sprečavanju njegova pucanja. Na pucanje jaja također utječe i jaka promjena temperature, jer ih doslovno iz hladnjaka stavljamo na vatru. Zato ih je potrebno izvaditi iz hladnjaka oko dva sata prije kuhanja, ostaviti na sobnoj temperaturi, a temperaturu vode u kojoj ćemo ga kuhati prilagoditi njegovoj trenutačnoj temperaturi

Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih i zbog toga je veća vjerojatnost da će puknuti tijekom kuhanja. Poznati kuhar Jaime Oliver preporučuje četiri jednostavna koraka za postizanje savršeno skuhanoga jaja. 

– Ispunite 3/4 lonca vodom te ga stavite na vatru.

– Dodajte dobar prstohvat morske soli, lagano umočite jaja u vodu kako biste spriječili pucanje ljuske te ih zatim spustite u vodu.

– Ako želite tvrdo kuhano jaje, kuhajte ga od 10 do 12 minuta.

– Izvadite jaje iz vode uz pomoć žlice te ga obvezno ohladite prije guljenja.

Pogledajte video: Pitali smo građane koliko poznaju uskrsne blagdane

Ključne riječi

Komentara 12

KA
kajinx
11:31 19.04.2019.

Sretan Uskrs!

PO
portugisac
11:44 19.04.2019.

lupate gluposti. Jaja se nesmiju nikako kuhati preko 10 minuta jer pozelene.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
21:57 19.04.2019.

I ne kupujte bezveznu boju, farbajte prirodno s ljuskama kapule

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije