Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednostavno je!

Poznati kuhar Ognjenović otkrio nam je trik za najbolju šunku ovog Uskrsa

Foto: Shutterstock
1/4
17.04.2019.
u 17:02

Obogatite svoju blagdansku trpezu s tri recepta. Čak i ako ste početnik, vjerujemo da će vam biti vrlo - lako!

Kuhana šunka vrlo je čest obrok obiteljske trpeze, a posebice je volimo pripremati u doba Uskrsa. No jeste li ikada spremali šunku u kruhu? Kontaktirali smo vrhunskog kuhara, Branka Ognjenovića, koji nam je otkrio sve čari ove omiljene blagdanske poslastice. Ognjenović je tako otkrio recept za 4 osobe koji se sastoji od oko 1 kg šunke, 0,40 kg brašna, pola kockice kvasca, soli, papra, 1 vezice mladog luka, jaja, šećera i rotkvice. 

Što se tiče same pripreme, šunku prokuhamo u blago zasoljenoj vodi, ostavimo da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala, a u međuvremenu napravimo krušno tijesto (šećer, sol, voda, brašno). Tijesto razvaljamo na dasci do debljine 1,5 cm, zatim položimo šunku i jednostavno ju zamotamo tijestom. Od ostatka tijesta napravimo ukrase (ružice, lišće, ili već po želji), poslažemo po šunkici, premažemo s tučenim jajem i stavimo u pećnicu da se peče. Pečemo oko sat vremena na 160 stupnjeva. Kad je pečeno uz rub prerežemo tako da gornji dio podignemo kao oklop, šunku narežemo na ploške, položimo ju uz tijesto, ukrasimo mladim lukom, rotkvicama, kuhanim jajetom i tako serviramo.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uz šunku se preporučuje napraviti i namaz od jaja. Jaja tvrdo skuhamo, ogulimo i nasjeckamo na sitne kockice (možemo i naribat na ribež). Majonezu, vrhnje, sjeckani vlasac i peršin dobro izmiješamo, pa u to umiješamo sitno sjeckana jaja. Ako je pregusto dodamo još malo kiselog vrhnja ili po želji majoneze.

Kuhar Ognjenović za Uskrs preporučuje napraviti i još jedno, nešto neuobičajnije jelo, točnije pržene mišiće od šunke na salati od mladog luka s vrhnjem. Što se tiče same pripreme, u kotlić stavimo vodu, sol i maslac, pa stavimo na vatru da prokuha. Kad je prokuhalo dodajemo brašno uz stalno miješanje. Kad se smjesa počela odvajati od kotlića još malo pržimo pa maknemo s vatre. Pustimo malo da se prohladni, pa umiješamo jedno po jedno jaje.

Foto: Shutterstock

U tu smjesu umačemo kockice šunke koje smo prethodno naboli na štapiće pa pržimo u dubokom ulju s jedne i s druge strane dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadimo ih van na papirnati ubrus da upije višak masnoće pa serviramo na tanjur na koji smo postavili salatu, mlad luk i vrhnje, a gore poslažemo pržene štapiće – mišiće.

Video: Pitali smo građane koliko poznaju Uskršnje blagdane

Ključne riječi

Komentara 5

DO
dokrastavca
18:50 17.04.2019.

Ja, pasteta i kruh. Sunka je preskupa...

TR
Tripoli
20:33 17.04.2019.

svasta...najbolju sunku spravlja moja baka!!

Avatar JosipBrozTito
JosipBrozTito
17:14 17.04.2019.

Neka nam otkrije što će spravljati za svoj Uskrs.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije