Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doc. dr. sc. Jozica Šikić

Žene imaju veću stopu reinfarkta i veću stopu smrtnosti od muškaraca

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
10.06.2018.
u 16:15

Ona je kardiologinja i jedina žena na čelu laboratorija za intervencijsku kardiologiju i kateterizaciju srca u ovom dijelu Europe

Kardiologija se još uvijek smatra “muškom” granom medicine, a doc. dr. sc. Jozica Šikić, liječnica iz KB-a Sveti Duh to nepisano pravilo definitivno ruši. Jedina je žena na čelu laboratorija za intervencijsku kardiologiju i kateterizaciju srca u ovom dijelu Europe i jedna od rijetkih na čelu kardiologije uopće.

Ovog vikenda u Zagrebu je s kolegama kao voditeljica radne skupine za bolesti srčanih zalistaka organizirala Svjetski kongres o bolestima srčanih zalistaka na kojemu su sudjelovali ugledni znanstvenici iz svijeta, ali i hrvatski najbolji stručnjaci na polju kardiologije, interventne kardiologije i kardiokirurgije.

Tema kongresa su bolesti srčanih zalistaka. Koliki je to problem danas?

Bolesti srčanih zalistaka veliki su problem jer je populacija sve starija, s puno pridruženih bolesti i vrlo je važno osvijestiti problem i na vrijeme reagirati, prije nego što uništi srčani mišić ili se “proširi” na druge srčane zaliske. Danas se bolesti srca mogu liječiti, osim kardiokirurškom zamjenom ili reparacijom, i perkutanim tehnikama.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Prema nekim podacima, svaka treća žena u razvijenim zemljama umre od posljedica kardiovaskularnih bolesti. Je li to točno i zbog čega su upravo kardiovaskularne bolesti jedan od najčešćih uzroka smrti žena suvremenog doba?

Žene s akutnim infarktom miokarda u prosjeku su 10 godina starije od muškaraca. Nažalost, kad se dogodi, žene prolaze puno lošije. Imaju veću stopu reinfarkta, veću stopu krvarenja nakon ugrađivanja stentova ili premosnica te veću stopu smrtnosti. Puno više vremena prođe od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze i ulaska u salu za intervencijsko liječenje infarkta nego kod muškaraca. Isto tako kod bolesti srčanih zalistaka, prvenstveno u pogledu nastanka mitralne regurgitacije koja je i loš prognostički znak nakon infarkta miokarda, žene prolaze puno lošije.

Koji su najčešći čimbenici koji dovode do srčanog udara i mogu li se simptomi na vrijeme prepoznati?

Čimbenici rizika su pušenje, šećerna bolest, hipertenzija, hiperlipoproteinemija, ali i stres, anksioznost. Studije su pokazale da je i depresija jedan od uzroka. S obzirom na istraživanje provedeno u Hrvatskoj, a koje je bilo tema moje doktorske disertacije, psihosocijalni čimbenici rizika su značajni i imaju veći utjecaj na žene nego na muškarce.

Najvažniji je tim. Sami možete malo

Sve više mladih liječnika odlazi iz Hrvatske. Jeste li ikada poželjeli iseliti se iz Hrvatske nezadovoljni uvjetima rada i što vas je zadržalo?

KB Sveti Duh perspektivna je bolnica s puno mladih kolega na specijalizaciji iz kardiologije koji svojom energijom i zanosom daju novu dinamiku i volju za radom i napretkom. Poziva za rad u inozemstvu uvijek ima, i želja se ponekad javi, ali za sada sam zadovoljna radom i životom u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su me zadržali uvijek neki ciljevi u kardiologiji i novi izazovi. Ako zaista želite nešto dobro napraviti, uvijek ćete naći dobar tim koji to jednako želi kao i vi i naći ćete načina da to ostvarite. Nije lako. Nekad gurate veliki kamen uzbrdo, ali na kraju, uz dovoljno energije, upornosti i ljubavi, uspije se doći do cilja. Najvažniji je tim, sami možete malo.

Stres se često spominje kao jedan od okidača. Kako uopće smanjiti stres?

Teško je definirati razinu stresa koja je štetna kod svakog pojedinca. Važno je da ga svatko kod sebe prepozna, osvijesti i nađe ključ kako ga smanjiti, sam ili uz pomoć okoline i stručnjaka.

Što nosi budućnost u liječenju kardiovaskularnih bolesti?

Kardiologija je grana medicine koja se brzo razvija na svim poljima. Još prije 30-ak godina infarkt se liječio trotjednim strogim mirovanjem u bolnici. Danas bolesnici 4-5 dana nakon infarkta idu kući i uglavnom su dalje radno sposobni. Velik je napredak napravljen i na polju zatajenja srca, uz uvođenje novih lijekova te transplantacijske medicine i cirkulatorne mehaničke potpore. Na polju aritmologije su se razvile ablacijske tehnike i novi elektrostimulatori srca.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Zbog čega je tako malo žena u tom području medicine?

Intervencijska kardiologija vrlo je zahtjevna i stresna grana kardiologije te medicine uopće. Zahtijeva veliku koncentraciju, puno odricanja i potpunu predanost. Najbolje je kad je počnete učiti mladi. Budući da ste stalno direktno pod rendgenskim zračenjem, problem je mladim ženama, zbog trudnoće, odlučiti se za tu granu medicine. I fizički nije laka. Zaštitna pregača koju nosite teška je 5-6 kg, prije je bile i teža… Nevjerojatan je podatak da je u Češkoj samo jedna žena intervencijski kardiolog, u Slovačkoj dvije, u Americi 4% od svih intervencijskih kardiologa, u Francuskoj 3%, ali samo jedna od njih ima doktorat znanosti.

Kako je tekao vaš profesionalni put?

Počeo je specijalizacijom interne medicine u KB-u Dubrava, nastavio se subspecijalizacijom iz kardiologije gdje sam se bavila terminalnom fazom zatajenja srca: transplantacijom srca i bolesnicima s implantiranim mehaničkim potporama (“umjetno srce”), a 2007. u timu s prof. dr. sc. Željkom Sutlićem napravili smo prvu implantaciju mehaničke potpore (“umjetno srce”). Na tom polju educirala sam se u Clevelandu, Ohiju i Cambridgeu. Intervencijskom kardiologijom počela sam se baviti odmah na početku subspecijalizacije iz kardiologije, educirala sam se u Hrvatskoj te u Innsbrucku, Londonu, Clevelandu, Madridu…

Komentara 1

AE
Aedes2017
16:42 10.06.2018.

Vidim,nema komentara ,nitko se ne usudi nešto reći.Ni ja.Duboki naklon cijenjenoj doktorici i hvala dragom Bogu da živi i radi u našem Zagrebu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije