Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pogledajte kako samo šačica orašastih plodova dnevno utječe na vaše srce

Istraživanje je pokazalo da je jedenje orašastih plodova najmanje tri puta tjedno povezano sa smanjenim rizikom od atrijske fibrilacije za čak 18 posto.
28. svibnja 2018. u 10:16 1 komentara 6170 prikaza
Orašasti plodovi
Foto: Thinkstock

Rezultati velike studije su otkrili da ljudi koji redovito jedu male količine orašastih plodova imaju manji rizik od razvoja nepravilnog srčanog ritma, koji je glavni uzrok srčanog udara.

Ilustracija POTENCIJALNE OPASNOSTI Skriva li popularna publikacija štetne utjecaje bežičnog interneta u školi?

Istraživanje je pokazalo da je jedenje orašastih plodova najmanje tri puta tjedno povezano sa smanjenim rizikom od atrijske fibrilacije za čak 18 posto. Umjereno jedenje orašastih plodova (jednom do dva puta tjedno) je povezano s nižim rizikom od zatajenja srca. Znanstvenici iz švedskog 'Karolinska Instituta' istraživanje su proveli na više od šezdeset tisuća odraslih ljudi, a pratili su njihovu konzumaciju orašastih plodova i badema, kao i njihovu povezanost sa zdravljem srca. 

Međutim, ispitanici su vjerojatno bili mlađi i fizički aktivniji, imali su normalnu težinu, pili manje alkohola i konzumirali više voća i povrća. 
- Budući da je samo mali dio ove populacije imao umjerenu (oko 5%) ili visoku (manje od 2%) konzumaciju orašida, čak i mali porast u njihovoj konzumaciji može imati veliki utjecaj na smanjenje incidencije atrijske fibrilacije i zatajenje srca", zaključili su autori ovog istraživanja.

Orašasti plodovi
1 / 10
Paraziti oduzimaju domaćinovom organizmu životnu snagu i energiju, čime se smanjuju energetske rezerve organizma, skraćuje životni vijek , a može doći i do težih bolesti pa čak i smrti.
Srce Najvažniji organ Šaka ove namirnice tri puta tjedno dokazano smanjuje rizik od srčanog udara Štucanje Problemi sa zdravljem Štucanje - osim što je neugodno, može biti znak i većih problema Luna Jarvis NEVJEROJATNA POGREŠKA Doktori mislili da je pijana, a ona preživjela sedam moždanih udara
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • prajdali100:

    Ovo sam negdje jučer pročitao.Što to znači ? Gospodo iz V L kasnite.