Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Zbog ovoga McDonald´sovi hamburgeri ne trunu ni nakon 14 godina

Ranije ove godine, kiropraktičar iz Nebraske prikazao je Happy meal paket koji su u ordinaciji čuvali dvije godine. Hamburger i prženi krumpirići ostali su gotovo isti.
29. svibnja 2014. u 09:10 6 komentara 33385 prikaza
Hamburger
Foto: Youtube
Pogledajte galeriju 1/3

McDonalds`ovi hamburgeri mogu trajati godinama, a da se ne pokvare.

Ranije ove godine, kiropraktičar iz Nebraske prikazao je Happy meal obrok koji su u ordinaciji čuvali dvije godine. Hamburger i prženi krumpirići ostali su gotovo isti.

Liječnik se odlučio na ovaj potez čuvanja McDonalds`ova obroka u nadi da će pacijente uvjeriti da izbjegavaju fast food, piše Business Insider.

Još nevjerojatniji slučaj otkriven je prošle godine. Amerikanac iz Utaha David Whipple tvrdi da je prije nekoliko godina u džepu svog kaputa pronašao hamburger koji je kupio u McDonald`su još 1999. godine.

Iznenađen njegovim svježim izgledom, odlučio ga je sačuvati da vidi koliko će još dugo ostati "svjež". Pokazao ga je svojim unucima nakon 14 godina. Iako ga je na eBayu mogao prodati za čak 2000 dolara, odlučio ga je sačuvati.

Hamburger | Autor : Youtube/South Pasadena Police Department Foto: Youtube/South Pasadena Police Department

Foto: Youtube Hamburger nakon 14 godina

U čemu je tajna?

Istina je da jela iz McDonald´sa, poput hamburgera, prženih krumpirića i piletine, neće istrunuti kao ni ostale namirnice ako se čuvaju pod određenim uvjetima rekao je dr. Keith Warriner, voditelj Odjela za hranu i upravljanje kvalitetom na Sveučilištu Guelph.

Mikroorganizmi zaslužni za truljenje hrane trebaju za taj proces imati vodu, hranjive tvari, toplinu. Ako se izuzmu neki od tih elemenata, tada mikrobi ne mogu rasti i pokvariti hranu. U primjeru iz McDonald'sova hamburgera, meso gubi vodu u obliku pare tijekom procesa kuhanja. Pecivo gubi vlagu u procesu pripreme i zagrijavanja, a to znači da će hamburger, kada je spreman za konzumaciju, biti prilično suh. Kada ga se ostavi neko vrijeme, u nedostatku vlažnosti hamburger će se isušiti, a neće se pokvariti i istruliti. Da se McDonald`sov hamburger ne bi pokvario, potrebno je samo dehidrirati ga, tvrdi Warriner pobijajući tako navode da je hrana iz McDonald`sa tretirana raznim kemikalijama da bi sačuvala svježinu.

Tvrdi da će hamburger koji sami napravimo kod kuće i dehidriramo ga na ovaj način ostati godinama isti.

>>Jeste li ikada dobili hamburger kao s reklame? Evo zašto niste

>>McDonaldsov hamburger 'najjeftinija i najhranjivija hrana'?!

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • bluesbob:

    Znači da je savršena hrana u slučaju apokalipse. Kupiti ih stotinjak za prvu ruku.

  • Immanuell:

    Stalno bi nešto napravili od tog hamburgera, čudovište valjda...... Eto, na razočaranje mnogih - nije čudovište, samo možda malo jače kalorična hrana. U SAD - u vjerujem da svakakvog smeća trackaju u taj sendvič, njihovi standardi prehrane se poprilično razlikuju ... prikaži još! od naših, ali u Europi to nije tako, bar nije u Hrvatskoj i Švicarskoj (nekoliko puta sam jeo u McDonaldsu u St. Gallenu). To je fanatično furanje apokalipse na jednom sendviču koji u zbilji ako je dobro pripremljen predstavlja krasno i kompletno jelo. Osobno preferiram McCountry; sočan,obilan, vrlo ukusan, svinjetina, topljeni sir, puno povrća i poseban umak. Valjda zato što je svinjetina sočnija od govedine, no to je subjektivna stvar.

  • obican covik:

    Dr Keith Warriner , McDonald's hamburger i krumpirici ????? Osjecam, da je Dr Warriner," TOTALNO DEHIDRIRAO".