Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vuk Vrhovac referentni centar za dijabetes za cijelu Hrvatsku

Vuk Vrhovac referentni centar za dijabetes
Foto: Promo
1/2
06.05.2019.
u 14:04

Kvalitetna i brza dijagnostika očiju može spasiti vid ili barem prevenirati puno veće probleme

Iako je Vuk Vrhovac referentni centar za dijabetes za cijelu Hrvatsku, zbog centralne lokacije u gradu Zagrebu, na njemu se liječi najviše Zagrepčana. To potvrđuje i službeni podatak da je na Vuku Vrhovcu u 2017. liječničku pomoć potražilo čak 9.104 osoba s prebivalištem u Gradu Zagrebu!

Osobe koje dugo boluju od dijabetesa, koliko god se trudili održavati dobru kontrolu šećera u krvi, postoji mogućnost da će se kad-tad ipak susresti s nekom komplikacijom. Jedna od tih mogućih komplikacija su u oštećenja očiju i vida. Kvalitetna i brza dijagnostika očiju može spasiti vid ili barem prevenirati puno veće probleme. Iako je dio liječnika otišao iz Hrvatske, Vuk Vrhovac još uvijek zapošljava vrhunske oftamologe vrlo motivirane za rad s pacijentima u javnoj klinici. No, bez osnovnih uređaja, za očekivati je da će i oni vrlo brzo prihvatiti ponude privatnih klinika ili otići u inozemstvo kao i brojni njihovi kolege. OCT uređaj služi za ranu i kvalitetnu dijagnostiku problema s očima zahvaljujući kojoj je moguće brzo i kvalitetno isporučiti i eventualnu terapiju. Pravovremenom dijagnostikom i intervencijom se značajno onemogućuje ili usporava razvoj komplikacija s vidom. Međutim, postojeći uređaj je zastario i pitanje je trenutka kad više popravci (koji su česti) više neće biti mogući.

Prosječna cijena kvalitetnog OCT uređaja iznosi oko 250.000 kn.

Foto: Arena Hospitality Group

Ova inicijativa ima za cilj da Grad Zagreb u Suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom i Sveučilišnom klinikom Vuk Vrhovac (KB Merkur) te drugim donorima za svoje sugrađane osiguraju potreban iznos za kupovinu novog OCT uređaja za Sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije