Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S DIY elektrolitskom otopinom

Veterinar objasnio kako ćete znati da je pas dehidrirao: I kako mu sami možete pomoći

Shutterstock
28.05.2021.
u 07:00

Elektrolitska će otopina brzo pomoći dehidriranom psu, a možete je brzo i sami napraviti: na litru vode dodate pola žličice meda i četvrtinu žličice soli; najbolje himalajske ali može i druge

Dolaskom toplijeg vremena i visokih temperatura dehidracija, baš kao i ljudima, prijeti i psima, pa veterinari vlasnike podsjećaju da malo više prate izgled i ponašanje svog ljubimca. Veterinar dr. Nick Thompson kaže da se pse od dehidracije najlakše može zaštiti brigom da uvijek imaju pristup zdjelici s čistom vodom, a za duže boravke vani vlasnicima savjetuje da sa sobom nose vodu i pseću posudu.

A ako vam se čini da pas nije dobro i sumnjate na dehidraciju, dr. Thompson kaže da možete i sami napraviti mali i brzi test:

- Jednostavno mu uštipnite kožu iznad oka ili na vratu - kaže veterinar. Kad je pustite ako je pas dovoljno hidriran ona će se vratiti u normalni položaj, no ako koža ostane labavo visjeti, vjerojatno mu brzo treba nadoknaditi tekućinu...

Foto: Shutterstock

Što napraviti kad pas dehidrira:

- Prvo biste ga trebali potaknuti da popije otopinu s elektrolitima koju možete naći u svakoj ljekarni - rekao je dr. Thompson za Mirror, jer elektroliti pomažu brzoj rehidraciji.

A otopinu možete, dodaje on, lako napraviti i sami: na litru vode dodate pola žličice meda i četvrtinu žličice soli (najbolja je himalajska, ali može i morska ili neka druga).

-  Ako dođe do faze da pas ne pije sam već mu morate špricati tekućinu u usta, znači da mi se dehidracija pogoršava i da bi ga trebalo odvesti veterinaru - objasnio je, a isto vrijedi i u situacijama kad ne želi ili ne može ustati i ne jede.

U  prosjeku svake sedme godine proljeće bude ekstremno hladno

1/8
,

Najosjetljiviji na dehidraciju su, dodaje dr. Thompson, štenci i stari psi, za koje gubitak tekućine može biti opasniji nego za zdravog odraslog psa, pa ih je ako posumnjate na gubitak tekućine najbolje odmah odvesti veterinaru koji će ih brzo infuzijom rehidrirati.

Psi rekorderi: Najviši pas na svijetu visok je 112 cm, a mali Jimmy je najbrži na skejtu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije