Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zabrane EU mijenjaju navike: U Bosnu i Srbiju po toplomjer sa živom

Preko oglasnika se nabavljaju 'stari' toplomjeri čija je prodaja u EU zabranjena
09. siječnja 2017. u 23:30 5 komentara 3708 prikaza
Termometar
Foto: Shutterstock

Po cijeni od dvadesetak kuna na pultu ljekarne stoji kutija puna digitalnih toplomjera. Nadohvat su kupcima i farmaceutkinji s druge strane pulta koja nam pri kupnji savjetuje: “Kada mjerite temperaturu, budite mirni, toplomjer ne ispuštajte i ne stavljajte na neravne površine...”

Svrha izrečenih uputa je pravilno održavanje toplomjera kako bi njegovo korištenje bilo sigurno, odnosno kako bi nam točno izmjerio tjelesnu temperaturu.

Prehlada teško im je... 'Muška' gripa stvarno postoji! Evo zašto 'jači spol' teže podnosi bolesti... gripa,prehlada,bolest tvrde stručnjaci Hoćete li dobiti gripu ove godine? To vam može otkriti godina vašeg rođenja

Spomenuta cijena je ona najniža, a digitalni toplomjeri, koji su prije desetak godina bili prava investicija, mogu se naći i za 30, 40, ali i više stotina kuna. Ovi skupi uglavnom su namijenjeni djeci, za mjerenje tjelesne temperature u uhu najmanjih.

Oni imaju i garanciju koju oni s pulta nemaju. No koja je razlika između toplomjera koji stoji 30 kuna te onog koji je skuplji te kako odabrati pravi, u ljekarni nisu znali reći. Svaki bi, kažu, valjalo zamijeniti nakon nekog vremena kako bismo bili sigurni u točnost izmjerene temperature.

Koliko je pak taj podatak važan, suvišno je govoriti, a i kroz razgovor s jednom obiteljskom liječnicom doznajemo da se i sama prvenstveno uzda u alkoholni toplomjer i u svojoj ordinaciji i u obitelji.

Alkoholni su toplomjeri zamijenili one sa živom koji su u EU zabranjeni zbog štetnosti tog kemijskog elementa za okoliš i zdravlje. Ipak, u oglasnicima se mogu naći (pre)prodavači živinih toplomjera koji se nabavljaju u zemljama izvan EU, odnosno u Srbiji, BiH i Crnoj Gori i prodaju u Hrvatskoj. Oglasna cijena im je oko 35 kuna, ovisno o načinu dostave do kupca.

Opće je mišljenje da su ti “stari” toplomjeri točniji iako mjerenje temperature digitalnim toplomjerom traje bitno kraće, a toplomjer signalizira kada je temperatura izmjerena. U ljekarnama se može kupiti i alkoholni toplomjer koji funkcionira po istom principu kao i živin: temperaturu je potrebno mjeriti četiri minute, a prije i poslije toga toplomjer treba “istresti”.

>> Liječnica savjetuje što sve morate na odmoru imati u vašoj maloj putnoj ljekarni

Rektalno izmjerenoj temperaturi oduzima se 0,5 stupnjeva

Normalna je tjelesna temperatura od 36 do 37 Celzijevih stupnjeva.

Iznad 37 i do 38 naziva se blago povišenom, a nadalje povišenom i visokom temperaturom. Posebno oprezan treba biti kada su u pitanju mala djeca pa se bebama temperatura mjeri rektalno i od dobivene vrijednosti oduzima se 0,5 stupnjeva.

Inače, termometar je izum švedskog fizičara Andersa Celsiusa koji je nulom odredio točku vrenja vode, a brojem 100 točku smrzavanja, obratno od današnjeg standarda.

Elipso

  • krademkoHDZ:

    Ako nemaš nastavak za trzanje, za ovaj alkoholni "otrest" treba najprije razgibat ruku 15 minuta jer inače izleti zglob dok se alkohol vrati na početak.

  • Rocky15:

    koje gluposti valjate to je čudo

  • deda1234:

    zasto... kad je elekronski jeftiniji i i puno brzi!!