Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živine zamijenili alkoholni

Zabrane EU mijenjaju navike: U Bosnu i Srbiju po toplomjer sa živom

Termometar
Foto: Shutterstock
09.01.2017.
u 23:30

Preko oglasnika se nabavljaju 'stari' toplomjeri čija je prodaja u EU zabranjena

Po cijeni od dvadesetak kuna na pultu ljekarne stoji kutija puna digitalnih toplomjera. Nadohvat su kupcima i farmaceutkinji s druge strane pulta koja nam pri kupnji savjetuje: “Kada mjerite temperaturu, budite mirni, toplomjer ne ispuštajte i ne stavljajte na neravne površine...”

Svrha izrečenih uputa je pravilno održavanje toplomjera kako bi njegovo korištenje bilo sigurno, odnosno kako bi nam točno izmjerio tjelesnu temperaturu.

Spomenuta cijena je ona najniža, a digitalni toplomjeri, koji su prije desetak godina bili prava investicija, mogu se naći i za 30, 40, ali i više stotina kuna. Ovi skupi uglavnom su namijenjeni djeci, za mjerenje tjelesne temperature u uhu najmanjih.

Oni imaju i garanciju koju oni s pulta nemaju. No koja je razlika između toplomjera koji stoji 30 kuna te onog koji je skuplji te kako odabrati pravi, u ljekarni nisu znali reći. Svaki bi, kažu, valjalo zamijeniti nakon nekog vremena kako bismo bili sigurni u točnost izmjerene temperature.

Koliko je pak taj podatak važan, suvišno je govoriti, a i kroz razgovor s jednom obiteljskom liječnicom doznajemo da se i sama prvenstveno uzda u alkoholni toplomjer i u svojoj ordinaciji i u obitelji.

Alkoholni su toplomjeri zamijenili one sa živom koji su u EU zabranjeni zbog štetnosti tog kemijskog elementa za okoliš i zdravlje. Ipak, u oglasnicima se mogu naći (pre)prodavači živinih toplomjera koji se nabavljaju u zemljama izvan EU, odnosno u Srbiji, BiH i Crnoj Gori i prodaju u Hrvatskoj. Oglasna cijena im je oko 35 kuna, ovisno o načinu dostave do kupca.

Opće je mišljenje da su ti “stari” toplomjeri točniji iako mjerenje temperature digitalnim toplomjerom traje bitno kraće, a toplomjer signalizira kada je temperatura izmjerena. U ljekarnama se može kupiti i alkoholni toplomjer koji funkcionira po istom principu kao i živin: temperaturu je potrebno mjeriti četiri minute, a prije i poslije toga toplomjer treba “istresti”.

>> Liječnica savjetuje što sve morate na odmoru imati u vašoj maloj putnoj ljekarni

Komentara 5

GI
Gips
02:17 10.01.2017.

Ako nemaš nastavak za trzanje, za ovaj alkoholni "otrest" treba najprije razgibat ruku 15 minuta jer inače izleti zglob dok se alkohol vrati na početak.

RO
Rocky15
23:36 09.01.2017.

koje gluposti valjate to je čudo

VO
VojvodjanIN
11:39 10.01.2017.

Mala ispravka ,u Srbiji makar 5-6 god ne mozete( makar ne legalno) kupiti živin toplomer. Zabranjeni su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije