Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za miran i zdrav odmor

Liječnica savjetuje što sve morate na odmoru imati u vašoj maloj putnoj ljekarni

Putna ljekarna za bezbrižno ljeto, prva pomoć
Foto: Thinkstock
11.07.2016.
u 19:00

Išli na put sami ili s djecom, dobro je sa sobom ponijeti putnu ljekarnu, ali ječnica Jasminka Nedić izdvaja što sve mora sadržavati

Spremate se na ljetovanje i pakirate kovčege. Razmišljate o odjevnim kombinacijama, kozmetici, nekoj dobroj knjizi... No ono što nikako ne smijete zaboraviti ponijeti mala je ljetna putna ljekarna.

– Dječja i putna ljetna ljekarna za odrasle trebaju sadržavati otprilike iste stvari.

Naravno, potrebno ju je prilagoditi sebi i svom stanju, ali postoji sedam suputnika koje bi i oni najzdraviji trebali uzeti sa sobom – objašnjava dr. med. spec. obiteljske medicine Jasminka Nedić i dodaje: – Obvezno uzmite sirup ili tablete za snižavanje tjelesne temperature i protiv bolova, probiotike i rehidracijske soli u slučaju proljeva (češće kod djece), zatim lijekove protiv žgaravice i bolova u želucu te antiseptički sprej i flastere, zavojni materijal i sterilnu gazu.

Putna ljekarna treba imati i mast ili kreme protiv uboda insekata ili nakon uboda insekata, sredstva za zaštitu kože prilikom i nakon sunčanja te digitalni toplomjer. Oni koji boluju od kroničnih bolesti moraju ponijeti adekvatnu medicinsku dokumentaciju te popis kroničnih lijekova koje osoba uzima kao i dovoljnu količinu lijekova za boravak na godišnjem odmoru.

Liječnica savjetuje da je sa sobom dobro ponijeti i popis lijekova na koje ste alergični, a ako putujete s malom djecom, tada je najbolja odluka prije puta posavjetovati se s pedijatrom. 

>>Ako imate ove simptome, imate posljedice toplinskog udara ili sunčanicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije