Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tate-domaćice

Sve više očeva ostaje doma, mame jedine hraniteljice obitelji

djeca
VL FOTO
29.10.2010.
u 11:40

Danas u Velikoj Britaniji, prema istraživanju provedenom na tisuću ispitanika, 22 posto žena ili zarađuje najviše u obitelji ili su čak jedine koje su zaposlene.

Stalan rast broja očeva koji ostaju kod kuće brinuti se o djeci doveo je do toga da je jedna od pet žena postala hraniteljica obitelji. Pri tom, 86 posto muškaraca odgovorilo je kako se osjeća posve ugodno u takvoj ulozi i da nema nikakvih problema s tim što njihove supruge i partnerice financijski skrbe za obiteljsku zajednicu. Anketa među tisuću Britanaca, koju donosi Daily Mail, pokazala je da 22 posto žena ili jedine zarađuju ili zarađuju najviše u svom domu. U kasnim šezdesetim godinama, recimo, bilo je svega četiri posto žena koje su donosile najveću plaću u svoju obitelj. Ovo ispitivanje, provedeno za osiguravajuću kuću Sheilas’ Wheels, također je pokazalo da bi 44 posto od svih muških ispitanika bilo sretno da može ostati kod kuće i brinuti se o obitelji. Glasnogovornik Sheilas’ Wheelsa Jacky Brown komentira:
- Definitivno se dogodio veliki preokret u broju žena koje se vraćaju na posao i povećavaju broj radnih sati. Uz oko 200.000 očeva-domaćica u Velikoj Britaniji, kako se procjenjuje, izvrsno je vidjeti žene da stupaju naprijed i preuzimaju kontrolu.

 Britanska statistika bilježi i da je broj muškaraca koji nisu zaposleni jer paze na djecu kod kuće u posljednjih 15 godina porastao za čak 80 posto. U 1994. bilo je 120.000 muškaraca koji su se umjesto odlaska na posao prihvatili brige o djeci i kući, dok ih je sada u Velikoj Britaniji 214.000. Usporedbe radi, broj žena-domaćica pao je u međuvremenu sa 2,7 na dva milijuna. Zanimljivo je i da 11 milijuna zaposlenih na Otoku za šefa ima osobu ženskog spola.

No, i pored velikih promjena koje se događaju, službeni pokazatelji otkrivaju da žene zaposlene na puno radno vrijeme u pravilu i dalje zarađuju 25 posto manje od muškaraca. Inače, prema britanskom uredu za nacionalnu statistiku, prosječna plaća za muškarca je 531 funta tjedno (prije oporezivanja), a žene primaju samo 426 funti.

Komentara 3

PP
pp
12:58 29.10.2010.

i to društvo izumire i nestaje...kakva je to odlična solucija potvrdit će vrijeme kada će \"napredno\" englesko društvo biti zbrisano s lica zemlje svojom voljom, a Englesku će nastanjivati zaostale Somalke s izmesarenom vaginom i njihova nerazumna braća Somalci...tako naše vrle zaposlene Britanke rađaju jedno i pol dijete pa će samom tom činjenicom kroz jednu generaciju od 50 milijuna Britanaca ostati njih 37 milijuna, a Bangladešanke rađaju petoro djece, Pakistanke troje, itd. rezultat oni će vladati Britanijom i uvesti svoja pravila...sad baš koliko će se fundamentalističkim muslimanima sviđati imati za šeficu bijelu Engleskinju bit će zanimljivo vidjeti...vjerojatno se neće ništa značajnije promjeniti...ali je zanimljivo da žene zabijaju nož u leđa društvu koje im je dalo najveće slobode u povijesti pa takva društva nemaju budućnosti...na kraju će zemlju nastanjivati zaostala društva gdje se žene tretira kao smeće...čudnog li svijeta...

OB
-obrisani-
15:01 29.10.2010.

opet feministkinje proturaju \"istine\"

OB
-obrisani-
15:02 29.10.2010.

kaže da se novinar zove RAK rak mozga možda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije