Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dragocjen začin

Jeste li čuli za ovu vrstu soli - skuplja je od obične, no daje posebnu čaroliju svakom jelu!

Cvijet soli
Getty Images
08.10.2018.
u 07:00

Cvijet soli proizvodi se i u Portugalu, Grčkoj, južnoj Italiji, a na španjolskom otoku Mallorca dobiva se jedna od najkvalitetnijih soli.

Za nama je berba soli, veličanstveni događaj u našim solanama. Za nama je i ovogodišnja berba cvijeta soli, vrste soli koja se prikuplja tradicionalnim tehinkama kao što se to činilo i tijekom povijesti. Cvijet soli danas je moguće pronaći na policama sa začinima, a već i samim nazivom ova sol priča priču o bogatom sastavu minerala, posebnom okusu, krhkim kristalima te čaroliji koju daje jelima.

Nastaje u idealnim vremenskim uvjetima kristalizacijom na površini plitkih bazena solana pri isparavanju morske vode. Djeluje poput tanke kore koja se skuplja ručno te suši na posebno pažljiv način. Cvijet soli poznat je i pod francuskim nazivom Fleur de Sel, koji se stoljećima na sjeveru Francuske bere na mjestima gdje se more Atlatskog oceana preljeva u plitke rukavce.

Krhke kristale prikupljale su uglavnom žene. Cvijet soli proizvodi se i u Portugalu, Grčkoj, južnoj Italiji, a na španjolskom otoku Mallorca dobiva se jedna od najkvalitetnijih soli. No u čemu je posebnost ove soli? Prije svega u okusu jer ova je sol slanija zato što sadrži čak 80 minerala te zbog djelovanja algi i specifičnih mikroorganizama. A upravo neki od minerala u dodiru s vlagom daju poseban okus, a uz to neki od njih važni su za zdravlje i funkcioniranje organizma. Znatno je čišća od morske soli, ali ne preporučuje se kuhati s cvijetom soli da se termičkom obradom ne bi izgubile njegove vrijednosti. Cvijet soli dodaje se pri posluživanju, baš kao i kapi vrhunskog maslinova ulja.

Osim odličnog okusa, oduševljava što ima i dekorativnu ulogu ako ga dodate na hladne salate. Posebno je zanimljivo što se upravo cvijet soli odlično slaže i sa slasticama jer pojačava arome pa neka vas ne čudi što je sastojak vrhunskih tamnih čokolada, krema te začin ljetnom voću, ali i šalici vaše omiljene kave. I zato se nemojte iznenaditi što je cijena ove soli viša jer iza svakoga grama
skriva se duga, bogata i više nego zanimljiva priča. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Ključne riječi

Komentara 9

VI
Vito
13:56 08.10.2018.

Autor Martina Rafaeli jeste li uopće ikad čuli za solane u Hrvatskoj??? :::"Iz Stona": Tradicija branja soli se prenosi već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra. --- "Iz Paga": Solni cvijet čine vrlo mali, prirodno bijeli kristali soli koji se kristalizacijom formiraju na samoj površini mora u solnim bazenima kada su vremenski uvjeti potpuno savršeni kako bi solni cvijet mogao plutati na površini. Bere se (sakuplja se) samo gornji sloj prije nego potone, tako da je vremena za berbu, koja se vrši ručno, samo nekoliko sati... Posebno ga cijene gurmani radi bogatog, kremastog pa čak i lagano slatkastog okusa zbog čega se rado koristi kao kvalitetan dodatak jelima. --- iz Nina: U svom sastavu ima 80 esencijalnih minerala poput natrija (Na), kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Izvor jei mikroelemenata poput joda (J9, fosfora (P), broma (Br), cinka (Zn), željeza (Fe), mangana (Mn), bakra (Cu) i silicija (Si).

ZE
zeljko16
09:07 08.10.2018.

Himalajska sol više se ne prodaje dobro, pa treba zmisliti nekaj novoga.

DB
dubravko.barilar
09:01 08.10.2018.

sol je sol a sve ostalo je marketing za izvlačenje novca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije