Povratak na članak

Jeste li čuli za ovu vrstu soli - skuplja je od obične, no daje posebnu čaroliju svakom jelu!

Cvijet soli proizvodi se i u Portugalu, Grčkoj, južnoj Italiji, a na španjolskom otoku Mallorca dobiva se jedna od najkvalitetnijih soli.
Objava 08. listopada 2018. 8068 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 9
 • Vito:

  Autor Martina Rafaeli jeste li uopće ikad čuli za solane u Hrvatskoj??? :::"Iz Stona": Tradicija branja soli se prenosi već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć ... prikaži još! mora, sunca i vjetra. --- "Iz Paga": Solni cvijet čine vrlo mali, prirodno bijeli kristali soli koji se kristalizacijom formiraju na samoj površini mora u solnim bazenima kada su vremenski uvjeti potpuno savršeni kako bi solni cvijet mogao plutati na površini. Bere se (sakuplja se) samo gornji sloj prije nego potone, tako da je vremena za berbu, koja se vrši ručno, samo nekoliko sati... Posebno ga cijene gurmani radi bogatog, kremastog pa čak i lagano slatkastog okusa zbog čega se rado koristi kao kvalitetan dodatak jelima. --- iz Nina: U svom sastavu ima 80 esencijalnih minerala poput natrija (Na), kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Izvor jei mikroelemenata poput joda (J9, fosfora (P), broma (Br), cinka (Zn), željeza (Fe), mangana (Mn), bakra (Cu) i silicija (Si).

  13:56 08. 10. 2018.
 • Vito:

  Pisati o francuskom Cvijetu soli, a zanemariti hrvatske solane je u "najmanju ruku" nepristojno. __ Pogovoto kad je povijesno i arheološki dokazivo kako i koliko je soli bilo proizvođeno na području Ilirije prije 4.000 godina, kad "Francuzi" nisu još izašli iz špilja.

  13:59 08. 10. 2018.
 • zeljko16:

  Himalajska sol više se ne prodaje dobro, pa treba zmisliti nekaj novoga.

  09:07 08. 10. 2018.
 • Vito:

  Autor Martina Rafaeli jeste li uopće ikad čuli za solane u Hrvatskoj??? __ Ako niste, evo vam adrese pa se informirajte od kuda Francuzima najkvaliteniji Cvijet soli na njihovm tanjurima - Solana kod mjesta Nin - info@solananin.hr --- Otok Pag, ... prikaži još! mjesto Pag, Paška solana - Prvi pisani podaci o radu i poslovanju solana na Pagu datiraju još iz 10. stoljeće --- Poluotok Pelješac, solana Ston - U antičko doba ovaj kraj nastanjivali su Iliri i Grci, a od 167. god.pr.Kr. započinje vrijeme vladavine Rimljana gdje se po prvi put spominju eksploatacija i branje soli na stonskom području.

  13:41 08. 10. 2018.
 • dubravko.barilar:

  sol je sol a sve ostalo je marketing za izvlačenje novca

  1 09:01 08. 10. 2018.
 • Vito:

  Cvijet soli poznat je i pod francuskim nazivom Fleur de Sel, koji se stoljećima na sjeveru Francuske bere na mjestima gdje se more Atlatskog oceana preljeva u plitke rukavce. --- U Portugalu, Grčkoj, južnoj Italiji, a na španjolskom otoku Mallorca ... prikaži još!a dobiva se jedna od najkvalitetnijih soli. ::: U Hrvatskoj takvu sol dobivamo od uvezene i prerađene soli nakon skupljanja s ulica i prometnica poslije zime. __ Paška i Stonska solana su izmišljene u ovom tisućljeću i još nemaju pojma o uzgoju sadnica za cvijet soli pa sadnice uvoze iz Francuske pod francuskim nazivom Fleur de Sel kako bi Francuzi točno znali što Bogati Hrvati žele uz "bljutavi vojnički grah".

  13:29 08. 10. 2018.
 • makan tahi:

  gorka sol?

  15:28 08. 10. 2018.
 • tomislav.bogdan11:

  Postoje I solane u Sloveniji iste kvalitete zar ne?

  17:50 08. 10. 2018.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.