Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Savršen recept za rižoto: Ne priprema se dugo, a idealan je za nedjeljni ručak

Riža kao namirnica, pravilno skuhana i pripremljena, baza je u koju se lako umiješaju okusi i mirisi, koja se lako sljubljuje s bojama, začinima i pričama.
30. rujna 2018. u 08:00 0 komentara 5135 prikaza
rižoto
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Rižoto je zasigurno jedno od najpopularnijh jela koje se lako priprema, a u kojem se može uživati na stotine načina. To su bili dovoljni razlozi da odlučimo naš rujanski jelovnik obogatiti receptima koji ne zahtijevaju dugu pripremu, a koji će nam na stol donijeti ono najukusnije od kraja ljeta te s početka jeseni, doba u kojem sve obiluje domaćim plodovima, svježom ribom i školjkama, doba koje poziva da uz ukusni obrok barem na tren zaustavimo vrijeme.

Riža niste jedini Ovo je najčešća pogreška koju radite kada kuhate rižu

Riža kao namirnica, pravilno skuhana i pripremljena, baza je u koju se lako umiješaju okusi i mirisi, koja se lako sljubljuje s bojama, začinima i pričama. Za dobar rižoto treba nešto malo vremena, vještine, odabrane namirnice, ali i dobra riža.

Zaboravite zato rižu dugog zrna, nju poslužite kao prilog uz neka druga jela. U dobroj riži, onoj kratkog okruglog zrna, skriva se tajna uspjeha. Naime, u tim se zrnima nalazi velika količina škroba koji se otpušta kuhanjem pa jelu daje kremast okus, a rižoto mora biti kremast i sočan, nikako suh i bezukusan. Kako biste to postigli, riža se mora krčkati zajedno sa sastojcima, nikako je ne treba kuhati odvojeno jer čarolija je u prožimanju.

Zato odaberite veću dublju tavu debljeg dna te počnite kuhanje uz nezaobilaznu namirnicu – sitno sjeckan luk koji ćete lagano prepržiti na ulju.

Kreni zdravo Ova mahunarka odlična je protiv slabokrvnosti, poboljšava probavu i jača imunološki sustav

Na luk dodajte rižu, a nakon kratkoga glaziranja miješajući dodajte ostale sastojke. Tekućinu, vodu ili temeljac, dodajte postupno uz lagano miješanje te ne zaboravite da tekućina za podlijevanje ne smije biti hladna jer će izostati spomenuto otpuštanje škorba. Pretkraj dodajte i malo maslaca te sve dobro promiješajte i, naravno, pazite da riža ne bude prekuhana.

Kuhanje rajčice `šalša` Je li ovo najlakši način za pripremanje omiljene zimnice?

Rižoto poslužite dok je vruć. Jer i to je dio čarolije. A namirnice? Bilo nam je teško odlučiti između školjki, gljiva, bundeve, rajčica... jer sve miriše na ljeto, ranu jesen, na domaće i zdravo pa smo vam pripremili raznolike recepte. A što ćete vi odabrati? Želimo vam dobar tek.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Rižoto sa sušenim rajčicama

SASTOJCI

50 g sušenih rajčica iz ulja
1 luk
1 žlica zelenih maslina bez koštica
2 žlice maslinova ulja
250 g riže
100 ml bijelog vina
500 ml povrtnog temeljca
sol , papar
1 žlica maslaca
3 žlice naribanog parmezana

PRIPREMA
Luk, masline i rajčice sitno nasjeckajte. U tavi zagrijte ulje pa sve lagano propirjajte.
Umiješajte rižu i ulijte vino. Kuhajte 15 - 20 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje i postupno ulijevanje temeljca. Posolite i popaprite, a netom prije posluživanja umiješajte maslac i dio naribanog parmezana.

Rižoto s vrganjima

SASTOJCI

oko 400 ml temeljca
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
300 g riže za rižoto
1 žličica listića timijana
200 ml bijelog vina
350 g vrganja

sol , papar
2 žlice maslaca
60 g naribanog parmezana
2 žlice nasjeckanih listića peršina

PRIPREMA

Ugrijte temeljac. Oljuštite te nasjeckajte luk i češnjak, a zatim ih propirjajte na žlici ulja. Dodajte rižu i timijan pa pirjajte. Ulijte vino te reducirajte. Postupno dolijevajte temeljac da riža bude prekrivena tekućinom. Kuhajte miješajući otprilike 20 minuta. Očistite gljive pa ih prebrišite vlažnom krpom. Narežite 200 g gljiva na ploške debljine oko 2 cm, a preostale gljive nasjeckajte pa ih nakon 15 minuta kuhanja dodajte rižotu. Ugrijte preostalo ulje u tavi, pržite ploške gljiva dvije minute te ih začinite. U skuhani rižoto umiješajte maslac i parmezan pa ga začinite. Poslužite s ploškama gljiva i nasjeckanim peršinom.

Kremasti rižoto s dagnjama

SASTOJCI

100 g maslaca + 50 g za dovršavanje
100 g slanine

1 glavica luk a
300 g riže carnaroli
200 ml suhog bijelog vina
1000 ml povrtnog temeljca
200 g dagnji
4 žlice naribanog parmezana
1 šaka nasjeckanog peršina
sol

PRIPREMA

Maslac rastopite u loncu pa u njemu prepržite slaninu narezanu na kockice. Nakon pet minuta dodajte sitno nasjeckani luk, prepržite ga da postane staklast, a zatim dodajte rižu. Prepržite je da postane prozirna. Posolite i dolijte vino, a zatim nastavite kuhati. Nakon što vino ispari, dolijte malo temeljca. Smanjite jačinu vatre, dolijte 2 dl temeljca, promiješajte pa pričekajte da tekućina ishlapi. Ponovite taj postupak. Nakon 15 minuta dodajte dagnje, još jednom prokuhajte rižoto u temeljcu, a zatim ga sklonite sa štednjaka. U rižoto umiješajte maslac, naribani parmezan i nasjeckani peršin. Prekrijte poklopcem pa pričekajte tri minute da se maslac rastopi i upije te odmah poslužite.

Rižoto s bundevom

SASTOJCI

600 g mesa bundeve (npr. hokaido)
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
3 žlice maslaca
250 g riže za rižoto
100 ml bijelog vina
750 ml temeljca
1 lovorov list
1 komadić korice neprskanog limuna
50 g naribanog parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina

PRIPREMA

Nasjeckajte meso bundeve. Luk i češnjak ogulite, nasjeckajte te pirjajte na žlici vrućeg ulja i žlici maslaca dok ne postanu staklasti. Dodajte bundevu i rižu pa pirjajte još pet minuta. Ulijte vino te pustite da zavrije. Ulijevajte vruću juhu tako da je riža uvijek prekrivena. Dodajte lovorov list i koricu limuna te neka prokuha, potom dodajte juhe pa ponovno pustite da prokuha. Ponavljajte postupak sve dok se riža ne skuha (20 - 25 minuta). Izvadite limunovu koricu i lovor pa umiješajte parmezan i dvije žlice maslaca. Ukrasite peršinom.

Rižoto s tikvicama i slaninom

SASTOJCI

1 veća tikvica
4 trake dimljene slanine
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
oko 0,5 l toplog pilećeg temeljca za podlijevanje
2 dcl bijelog vina
1 žlica maslaca
1 šalica riže
sol , papar
maslinovo ulje
parmezan
svježi bosiljak

PRIPREMA

Narežite tikvicu na kockice veličine 1 cm. U dublju hladnu tavu stavite slaninu, no ne trebate dodavati ulje jer će slanina ispustiti masnoću. Pecite slaninu na srednje jakoj vatri 3 - 4 minute. 

Kada se slanina ispeče, izvadite je iz tave te je izrežite na komadiće. U tavu u kojoj ste pržili slaninu potom dodajte malo maslinova ulja i narezanu tikvicu. Miješajte na srednje jakoj vatri 3 - 4 minute, dok tikvica ne poprimi boju te je izvadite iz tave i stavite sastrane. Zatim u istu tavu dodajte još malo maslinova ulja i nasjeckani luk. Kada luk postane staklast, dodajte češnjak te zajedno pržite otprilike pola minute, a potom dodajte rižu pa i nju pržite pola minute. Ulijte potom vino, a nakon što se ono reduciralo i alkohol ispario, ulijte jednu zaimaču toplog temeljca. Važno je da temeljac bude topao, ili još bolje vruć, kako se sastojci ne bi ohladili i tako usporavali kuhanje. Cijelo vrijeme miješajte. Kada gotovo sva tekućina ispari, ponovno dodajte zaimaču, dvije temeljca te miješajte dok gotovo sva tekućina ne ispari. Ponavljajte ovaj korak 18 minuta, tj. dok ne vidite da je riža skoro gotova, a to ćete provjeriti tako da žlicu povučete po dnu tave. Ako se riža ne vrati odmah popuniti taj prazan prostor, znači da je skoro gotova. Nakon 18 minuta, kad je rižoto skoro gotov, dodajte tikvicu i slaninu (malo slanine ostavite za dekoraciju) i nastavite miješati. Tikvica će ispustiti malo vode koja može poslužiti kao temeljac za dovršavanje. Nakon 2 - 3 minute ugasite vatru i stavite maslac te ga promiješajte da se rastopi. Tako će rižoto postati još kremastiji. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite uz dodatak malo parmezana, ostatak slanine i bosiljak.

Rižoto s kozicama i začinskim travama

SASTOJCI

600 g riža
400 g repovi kozica
parmezan

1 grančica ružmarina
korijen koromača
vezica bosiljka,
vezica vlasca
malo đumbira
korijen peršina

PRIPREMA

Kozice operite pod mlazom hladne vode te ih očistite tako da odvojite glave od repova, a repove očistite. Glave skuhajte s korjenastim povrćem kako biste dobili dobar riblji temeljac. Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte rižu, posolite, kratko pirjajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Kada riža počne pucketati, podlijte ribljim temeljcem i ostavite da kuha. Povremeno promiješajte. Korijen koromača nasjeckajte na ploške koje će se poput luka razdvojiti na rezance. 

Ako ne želite da ostanu u komadima, nasjeckajte ga sitnije. Umiješajte koromač u dopola kuhanu rižu i poklopite da uvene od topline. Prije kraja kuhanja u rižoto dodajte očišćene repove kozica koje ste kratko ispekli na malo maslinova ulja. Kada je rižoto kuhan, nasjeckajte samoniklo bilje i umiješajte ga da uvene među toplom rižom. Skinite s vatre i umiješajte kuglicu maslaca da bude kremast.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.