Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije lako

Rijetko tko će priznati. Odgajate li i vi razmaženo derište?

dijete s čokoladom
Foto: Thinkstock
21.03.2014.
u 19:00

Ako popustite jednom, dijete zna da će takvim ponašanjem dobiti ono što želi i nastavit će s istom reakcijom u svakoj takvoj ili sličnoj situaciji. Na taj način vjerojatno odgajate razmaženo dijete

Nalazite se u nekom supermarketu i dijete od vas traži da mu kupite čokoladu. Vi odbijate i svjedočite – tantrumu. Dijete plače, baca se na pod ili viče na vas jer ne dobiva ono što želi. Iako često roditelji udovoljavaju djetetu kako bi izbjegli te "sramotne situacije", stručnjaci tvrde da je takvo ponašanje potrebno ignorirati i roditelji moraju ostati dosljedni svojim odlukama. Ako popustite jednom, dijete zna da će takvim ponašanjem dobiti ono što želi i nastavit će s istom reakcijom u svakoj takvoj ili sličnoj situaciji. Na taj način vjerojatno odgajate razmaženo dijete, tvrdi psihijatar Dr Pavan Sonar pišući za TOI.

– Iz radnog iskustva uvjeren sam da su današnja djeca razmaženija u usporedbi s prethodnim generacijama. Kod današnje djece očit je nedostatak discipline – tvrdi psihijatar

Nisu kriva djeca nego roditelji

Psihologinja Saloni Sawnani tvrdi da je jako nepravedno djecu nazivati "razmaženom".

– Ti su "problemi" više krivnja roditelja nego djece. Starije generacije roditelja bile su opuštenije i imale su više vremena za svoju djecu. Danas, zbog radnih obveza obaju roditelja, oni najčešće ne provode dovoljno vremena s djecom te im popuštaju u njihovim zahtjevima kako bi im "nadoknadili" to što nisu dovoljno s njima i na taj ih način čine "razmaženima".

Kako prepoznati znakove "razmaženosti"

Kako se vaše dijete ponaša prema drugima? Moraju li se njegovi zahtjevi ispuniti odmah čim zatraži?

– Dijete može i genetski biti energičnije od druge djece, hiperaktivnije, a onda se pogreškom takvoj djeci stavlja "etiketa" razmaženosti. U dobi od oko pet godina većina djece može jasno izraziti svoje osjećaje i stavove. Stoga je važno prepoznati kako se ponašaju i usmjeriti njihovu agresivnost na nešto pozitivno – tvrdi Saloni. Razmažena djeca često će od roditelja tražiti novac ili igračke, imati slabu kontrolu emocija, koristiti se tantrumima i neće prihvaćati "ne" za odgovor.

Vodič za roditelje

Roditelji ne bi smjeli ostalim članovima obitelji ili gostima govoriti da je dijete razmaženo, posebice ne ispred djeteta.

Naučite reći "ne"

Ako djetetu popustite nakon što se baca na pod, vrišti, viče, plače i slično jer nešto želi, onda ste mu poslali poruku da se ono mora tako ponašati da dobije ono što želi. A to je suprotno od onoga što ste vi htjeli postići, zar ne? Kada odbijete djetetu kupiti ono što traži, naučit će da sve u životu ima svoju vrijednost i da se mora potruditi ako nešto želi.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Budite dosljedni

Vjerojatno ste popustili više puta mlađoj djeci jer su tako slatka. Ali dugoročno takvo ponašanje roditelja može imati utjecaja na djecu. Budite dosljedni u svojim odgojnim metodama. Postavite pravila i strogo ih se držite. Primjerice, ako branite djetetu skakanje po krevetu, onda to mora biti zabranjeno bez obzira gdje se dijete nalazi – kod bake, kod prijatelja, u gostima...

Nagradite dobro ponašanje

Umjesto da dijete podmitite "Ako napraviš to i to, dobit ćeš ovo", radije nagradite djetetovo lijepo ponašanje. Svaki put kada se ponaša lijepo i uzorno, pohvalite ga i nagradite nekom sitnicom. Dijete će tako naučiti "izgurati" ružno ponašanje lijepim.

Naučite ih vrijednostima

Pričanje priča odličan je način da dijete na zanimljiv način naučite kako se treba ponašati i, naravno, budite i vi primjer.

Naučite ih da izraze osjećaje

Naučite dijete da izrazi svoje osjećaje, kako se osjeća i zašto se tako osjeća, umjesto da traži da mu nešto kupite (za utjehu).

>>Znanstvenici dokazali - geni utječu na osobnu sreću i zadovoljstvo u životu

>>Djeca ne trebaju pametne igračke, već toplinu doma, obitelj i zagrljaj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije