Naslovnica Lifestyle Gourmet

E ovo će vas zanimati, znanstvenici stvorili potpuno nevjerojatno pivo

Postupak nije bio jednostavan jer su znanstvenici morali dodati ista četiri gena svakom nizu kromosoma kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje
23. ožujka 2018. u 07:52 2 komentara 553 prikaza
Pivo
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Američki znanstvenici pronašli su način kako proizvesti pivo koje će imati prepoznatljiv okus hmelja, ali neće sadržavati tu biljku, prilično zahtjevnu za uzgoj. 

craft piva PALE ALE, PILSNER, PŠENIČNO...? Međunarodni je dan piva, evo gdje ga je najbolje proslaviti

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeleyja kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti ovisnost pivske industrije o hmelju, 'žednoj' i skupoj kulturi, a poznata aroma i okus piva ne bi se promijenili. 

Oni su članku u časopisu Nature Communications opisali kako su uspjeli manipulirati genomom pivskog kvasca i dodati mu gene metvice i bosiljka, što je potaknulo proizvodnju aroma kakve se inače dobivaju dodavanjem hmelja tijekom procesa proizvodnje piva. 

"Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspjeli smo precizno kontrolirati metabolizam za proizvodnje pravilne količine arome hmelja", kazao je Jay Keasling, profesor kemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkeleyju.

Postupak nije bio jednostavan jer su znanstvenici morali dodati ista četiri gena svakom nizu kromosoma kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva. 

Rezultati su bili toliko uvjerljivi da su zaposlenici obližnje pivovare Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo "hmeljastije" od pravog. 

Hmelj je biljka koja traži velike resurse, pa je otprilike za količinu hmelja nužnu za dobivanje pola litra piva potrebno 25 litara vode samo za njegov uzgoj.  

Nadalje, potrebno je dosta energije za procesuiranje, prijevoz i skladištenje hmelja. 

Drugim riječima, stvaranjem alternativne arome hmelja uštedjelo bi se mnogo vode i gnojiva i cijeli proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji. 

Znanstvenici se upravo tome nadaju. 

Pogledajte hranu koju ne biste trebali jesti:

Pivo
1 / 11
Ovu hranu nikad ne biste trebali jesti
sladoled u vinu Novi ljetni trendovi Sladoled u vinu 40, a kuglica od piva devet kuna craft piva Za pivopije Testirali smo deset hrvatskih piva najomiljenijeg svjetskog stila račun NISU MOGLI VJEROVATI Ovaj račun za dvije pive u Splitu šokirao je mnoge - pogledajte zašto
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas