Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ljetni trendovi

Sladoled u vinu 40, a kuglica od piva devet kuna

sladoled u vinu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
15.07.2017.
u 15:24

Zagrebački slastičari i ove sezone iznenađuju svojim maštovitim kreacijama, a “uvezli su” desert u alkoholu, koji je hit u New Yorku

Ledeno bijelo vino u orošenoj čaši na štinglu dodatno se hladi voćnim sladoledom na štapiću. Umočen je “naopako”, s drvcem koje viri iz čaše, kako bi onaj tko u poslastici uživa mogao birati – hoće li čekati da se sladoled otopi ili će lizati. Sladoled u vinu nije veliki hit samo u New Yorku, odakle je izvorno potekao. Taj je trend vrlo brzo došao i na ulice hrvatske metropole, a sve više poklonika okuplja u Radićevoj.

Sin otkrio trend “crafta”

U zalogajnici Mio Corazon sladoled u vinu po cijeni od 40 kuna nude od nedavno, a vlasnica Marčela Kolman na ideju je došla prateći trendove izvana.

– Sladoled napravim tako što zaledim pomiješani sok od manga, naranče i jagode – kaže Marčela Kolman, u čijem lokalu se može probati još jedan sličan “desert”. “Voodoo” (koji košta 30 kuna) radi s vinom i plavim Curacaom te na vrh stavi kuglicu sladoleda.

– Još je jedan tajni sastojak, zato se i zove “Voodoo”. Patentirala sam ga, tako da ga se ne može probati nigdje drugdje u svijetu – kaže M. Kolman. Alkohol u sladoled stavljaju i u slastičarnici Orijent, u čijim se vitrinama može naći i onaj od piva. Okus koji su nazvali IPA rade na osnovnoj bazi kao i ostale sladolede no u njega dodaju hmelj i ječam i APA-u od craft pivovare Nova runda.

– Odlučili smo se za tu vrstu jer nakon više ispitivanja on nam se činio najpogodniji za sladoled zbog svoje arome i mirisa. Najveća pomoć bio nam je naš sin Andrija koji nam je, kao poznavatelj i ljubitelj piva, dao niz korisnih savjeta kako istaknuti njezin karakteristični okus – kaže vlasnica Šeherezada Sučević. Za ostale sladolede koriste razne vrste alkoholnih pića, no kao dodatak, a ne za dominantan okus.

Vole i jagodu s acetom

Neobične kombinacije nisu strane stanovnicima Zagreba, koji su se ove sezone pomamili za okusima poput kremšnite, koju nude u “Oranžu” ili jagode s acetom i borovnice s đumbirom koje se mogu naći u “Amelie”. Neki će rado posegnuti za na prvi pogled nespojivim kombinacijama. U “Slatkoj tvornici Medenko” novost su bosiljak s preljevom od jagode i balzamičnog octa, matičnjak s limunom, sorbet od lubenice i menta s crnim ribizlom. Onima koji jedu sladoled, svjedoče zaposlenici slastičarnica, nije problem dati od 9 do 12 kuna za kuglicu, čija se cijena formira s obzirom na kompliciranost izvedbe. Onaj tko ima želju za sladoledom, platit će bez obzira na to koliko košta.     

 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar maxist
maxist
16:30 15.07.2017.

"kombinacije " za dobiti proljev ili zbljuvati se......po ossobitim cijenama .Sredstva za čišćenje su jeftinija u apotekama, a svaka od namirnica-sastojaka pojedinačno u dučanu.....

Avatar Damir
Damir
22:17 15.07.2017.

Daj glupost kao i onaj burek pizza. Ako ću jest sladoled jest ću sladoled. Ako ću piti pivo ili vino piti ću pivo ili vino.

JD
jdoranic
14:45 17.07.2017.

"Sladoled u vinu" ? grozno! uništavanje vina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije