Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Ovih nekoliko namirnica nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj – može doći do trovanja hranom

Mikrovalna
Shuttershock
12.02.2023.
u 07:00

Jaja, voće, lisnato povrće i rižu držite dalje od mikrovalne pećnice.

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni i užurbani, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije uvijek najbolja ideja, pogotovo kad je riječ o ovim namirnicama. Kako prenosi The Healthy, grijanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kamo izići, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrovalne. Najbolje bi bilo ne podgrijavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto vrijedi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi... Ne ispuštaju višak vlage dok se kuhaju zbog čega mogu eksplodirati. Prije podgrijavanja izrežite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Deset ideja za zdravi i jednostavni doručak:

Mikrovalna
1/10

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što dulji, a kada ih podgrijete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu potaknuti oksidaciju kolesterola, kaže jedno istraživanje.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje riže u mikrovalnoj pećnici može čak dovesti do trovanja hranom jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživjeti brzo kuhanje u mikrovalnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju. Lisnato povrće poput špinata također treba držati dalje od mikrovalne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne tvari koje djeluju kancerogeno. 

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

 

Komentara 4

BI
billynik
10:13 12.02.2023.

Pa kakvu sve glupost nećete prekopirati? Strašno.

DU
Deleted user
12:15 12.02.2023.

Smijemo li podgrijavati skakavce u mikrovalnoj?

BA
bajaiva1
01:40 13.02.2023.

A sta je to mikrovalna pecnica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije