Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekipa iz Naselka

Nećemo zaboraviti Crnog Džeka i braću Vragec: Serija Smogovci slavi 37. rođendan!

Screenshot HRT
04.04.2019.
u 14:59

Vjerojatno ne sluteći u kakvu se avanturu upušta, gledateljstvo Televizije Zagreb, 4. travnja 1982. na malim je ekranima imalo priliku gledati prvu epizodu jedne od najpoznatijih hrvatskih televizijskih serija - Smogovci, piše HRT.

Ivica Zadro bio je jedan od glavnih glumaca u seriji, član simpatične obitelji Vragec. U seriji je glumio nogometaša Peru.  

– Najgore mi je bilo što mi je ekipa uletavala da igram s njima nogomet o kojem pojma nemam. Niti ga igram niti gledam. Dobacivali bi mi: “Kaj se praviš važan, daj, igraj s nama.” A ni loptu ne znam primiti – prisjetio se Zadro za Večernji list prije nekoliko godina. 
Serija snimljena prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca koji se prihvatio i scenarističkog posla, dok je razigranu, duhovitu i kojekakvih zgoda i nezgoda prepunu priču o životu mladih 70-ih godina u Zagrebu, režirao Milivoj Puhlovski. No, ideja da se od Hitrecova djela stvori serija sinula je 1981. tadašnjem uredniku Programa za djecu i mladež Paji Kanižaju. A zvijezde serije, u čijem je nazivu riječ "smog" iz simboličnih razloga jer se sve događa u gradu u kojem smoga ima u obilju, kultni su – Vragecovi. Radnja serije uglavnom se zbiva na zagrebačkoj Pešćenici, s jasnim kontrastom između visina novoizgrađenih nebodera i neuglednih kućica Naselka, piše HRT.

Hrvoje Hitrec je za 35. godišnjicu serije prije dvije godine u video intervjuu za 24sata rekao kako su po školama tražili djecu koja bi glumila u seriji. Zapravo je zanimljivo kako su oni zbog serije postali glumci. 

- Omiljeni lik mi je Crni Džek! On i njegov Kumpić su se razvijali kroz seriju. Počeo sam pisati likove po njima - rekao je u intervjuu. 

Gledao je seriju i išao je profilirati likove prema glumcima koji su bili snažni, a to je bio Crni Džek, dodao je Hitrec.

- Slavko Brankov je kao Crni Džek napravio ulogu života - kaže. 

Među živima više nisu Slavko Brankov (Crni Džek), Đorđe Rapajić (Nosonja), Željko Bilen (Štefek Vragec) i Emil Glad (ujak Flek) dok su se glumom prestali baviti Edin Breški (Buco Vragec), Alin Kavur (Dado) i Edvin Dautović (Bongo), pisao je Večernji list. 
Slavica Knežević u seriji je glumila Sonju Vragec, a od tada je ostvarila veliku popularnost igrajući u našim humorističnim serijama. Mira Furlan, koja je glumila Miru, 1990-ih odselila se u Ameriku gdje je glumila u hit seriji "Izgubljeni" i "Babylon 5".
Čak 38 epizoda Smogovaca s nekoliko je prekida snimano i prikazivano od 1982. do 1997. kada je snimljeno posljednjih sedam epizoda pod nazivom "Smogovci u Domovinskom ratu"

Uz njih, bilo je i onih koji su pred kamerama igrali sami sebe, pa su se tako u seriji pojavili i ondašnji voditelj omiljene Kviskoteke Oliver Mlakar, alfa i omega Azre, Branimir Štulić, redateljica Snježana Tribuson, jedinstvena Josipa Lisac, neizbježni Miroslav Ćiro Blažević, a na kraju i sam predsjednik Franjo Tuđman. Sve u svemu, serija koja je obilovala raznim vratolomnim zavrzlamama, duhovitim dijalozima, plemenitim porukama i još mnogo čime, postavši na neki način i draga razglednica onodobnog Zagreba, sve je glumce obilježila za cijeli život.

Prije dvije godine Smogovci su se okupili i rekreirali kultnu scenu hodanja u kaubojskim kostimima:

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
17:05 04.04.2019.

Ne radi se o ulici Naselak nego o IV staroj Pescenici. Naselak je s druge strane skole, na kraju naselka ne postoji neboder. Vrageci su fiktivni, Crni je stvaran. Samo Crni, ne Crni Jack, no njegov brat Beli bio je puno gori.

ZI
zip123
16:43 04.04.2019.

Legendarna serija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije