Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smogovci

Otkrivamo gdje su danas legendarna braća Vragec i ostali likovi

Foto: Screeenshot/HRT
1/5
14.10.2018.
u 07:00

Neke od glumaca i dalje viđamo na malim ekranima, dio njih je otišao u druga zanimanja, a neki su nažalost i tragično preminuli

Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali, ovu sada već kultnu rečenicu iz serije “Smogovci” pamte i stariji, ali gledatelji koji su se rodili debelo nakon premijernog prikazivanja “Smogovaca” te sad već davne 1982.

Dobro znaju i tko su Mazalo, Cobra, Buco, Štefek, Pero i Dragec Vragec, legendarna braća koja su živjela u Naselku, četvrti na zagrebačkoj Peščenici i svojim vragolijama, ljubavnim zgodama i poslovnim pothvatima zabavljali nas tijekom šest sezona prikazivanja. Zahvaljujući odličnoj glumačkoj postavi, ali i izvrsnom pisanom predlošku Hrvoja Hitreca, ova serija sada s pravom ima kultni status. Puno se anegdota stvorilo iza i ispred kamere, neke od glumaca iz serije i dalje viđamo na malim ekranima i kazališnim daskama, dio njih okrenuo se drugim zanimanjima, a neki su nažalost i tragično preminuli. Najstarijeg brata Drageca Vrageca glumio je Tomislav Štriga, još uvijek aktivan u glumi, a za HRT je prošle godine, kad se obilježavala 35. godišnjica od početka emitiranja rekao kako mu je nevjerojatno što ga ljudi i danas na ulici prepoznaju baš po ovoj ulozi. Ivica Zadro sada je član glumačkog ansambla Komedije, a u Smogovcima je bio genijalan kao nogometaš Pero Vragec.

– Najgore mi je bilo što mi je ekipa uletavala da igram s njima nogomet o kojem pojma nemam. Niti ga igram niti gledam. Dobacivali bi mi: “Kaj se praviš važan, daj, igraj s nama.” A ni loptu ne znam primiti – prisjetio se Zadro za Večernji list prije nekoliko godina. Koliko je ekipa u seriji bila bliska, dovoljno govori i činjenica da je Zadro bio vjenčani kum Štrigi.

Damira Šabana danas najviše gledamo u predstavama ZKM-a, a svi ga najviše i dalje pamte kao Mazala Vrageca. I dan-danas mu na cesti prolaznici pjevaju uvodnu temu iz serije kad ga sretnu. Mario Mirković danas je član kazališta Kerempuh, a u seriji smo ga gledali kao Cobru Vrageca koji je bio vječni romantik i izumitelj. Edin Breški odrastao je snimajući “Smogovce” jer je Bucu glumio od svoje četvrte do 19. godine, a Buco su ga zvali i izvan serije, a čine to i danas njegovi prijatelji.

– Protivio sam se da me zovu Buco, a danas se i sam tako predstavljam. U pubertetu mi je trebalo vremena da prihvatim Bucu kao dio sebe. To se dogodilo poslije – priznao nam je Edin kada smo razgovarali s njim na 35. godišnjicu emitiranja serije. Prisjetio se i kako su ga otkrili: – Našli su me u vrtiću kada su mi bile samo četiri i pol godine. Moja mama kaže kako sam izabran jer sam bio manje sramežljiv od drugih, dali su mi sendvič i ja sam pričao sve što su od mene tražili – ispričao nam je Edin koji se poslije glumom nije bavio i dosta dugo je radio za jednu telekomunikacijsku tvrtku, a poslije i za jedno osiguravajuće društvo.

Petog brata Vragec igrao je Željko Bilen. Nažalost, Bilen je tragično preminuo u 32. godini kada je likvidiran hicem u glavu dok je izlazio iz prijateljeva automobila. Bilen je samo jedan iz ove odlične glumačke plejade koji više nisu s nama. Slavko Brankov kojeg svi pamte kao Crnog Džeka, a po njegovu liku nazvan je i jedan kafić na Peščenici, preminuo je 2006. godine od raka pluća. Nezaboravan je bio i lik Nosonje kojeg je utjelovio Đorđe Rapaić koji je preminuo prije 18 godina.

Anu Mariju Petričević redatelj Milivoj Puhlovski zamijetio je u jednoj predstavi u ZKM-u kada joj je bilo 15 godina. Pozvao ju je u “Smogovce” gdje je glumila Dunju, a unatoč pohvalama za glumački rad, Ana Marija se otisnula u poslovne vode i komercijalna je direktorica u jednoj tvrtki.

Slavica Knežević glumila je suprugu Drageca Vrageca, a Slavica kaže kako joj je bilo jako drago što je igrala Sonju jer već tada je znala da rade dobru stvar.

Edvina Dautovića sjećamo se kao Bonga, Sonjina i Dragecova sina. Nakon ‘Smogovaca’ nije se više bavio glumom i radio je na benzinskoj postaji, bio organizator u jednoj produkcijskoj kući i menadžer u digitalnom marketingu.

Pogledajte kako danas izgledaju Dudek i Regica

Ključne riječi

Komentara 7

UM
umnjak
08:32 14.10.2018.

Najjaca serija ikad. Istina, nisam gledao 'nove' Smogovce s tim Bongom, ali one stare su mi i danas nesto najbolje nastalo na HTVu.

FA
fake
08:32 14.10.2018.

Jedna od 5 najboljih serija svih vremena.

JU
jurajuric118
08:08 14.10.2018.

ne čudim se da taj "bongo" nije dobil dalje ni jednu ulogu. zbog njega sam prestal gledati seriju. užas kako je lik bil dosadan i fucked up.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije