Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTORAN POŠTENI

U svojoj sam kući, nema potrebe da nabijam cijene

Hvar
Foto: Srđan Hebar
1/3
31.07.2017.
u 14:07

naziv Pošteni dobio je jer je djed Jure bio poznat u Hvaru – kao pošten tip

Pošteni, lijepo ime za restoran, zar ne? Ulijeva povjerenje, imaš, eto, vjere da te neće – prevariti. Na terasi večeras i pjevačica Natali Dizdar, i nju je privuklo.

– E, baš tako. Pošteni ti je zaista nadimak, i to mog djeda – govori mi vlasnik Đorđe Kovačević.
On se praktički rodio na ovoj terasi.
– Prabaka je otvorila ovdje restoran – kaže Đorđe, a kći Mia dodaje:
– Meni je ona praprabaka! – smije se.
Pričaju mi kako je Jelica pred stotinu godina ovdje ribarima i hvarskim težacima nudila slane srdele i vino.
– A u dvorištu, ovdje iza ugla, imala je i kozu. Pa je kozu vodila kroz konobu iza u dvor, takva su to bila vremena – govori njezin praunuk.

A naziv Pošteni dobio je jer je djed Jure bio poznat u Hvaru – kao pošten tip. On hranu, eto, ne bi naplaćivao, nego bi se mijenjao. Doneseš mu ribu ili vino, pojedeš ručak ili večeru. Bila je to – robna razmjena.
– Pa on ti je turistima koji su kod njega odsjedali čak i plaćao karte za vlak od Splita do Zagreba! Tko bi ostao dulje od tjedan dana, dobio bi od djeda kartu – smiju se.

Kćer, najmlađa, radi. Diplomirala je – violinu, po zimi svira, a ljeti pomaže. Tu, nema druge. Svi preci su tu radili.
– Ma nije mi teško, stignem vježbati – smije se.
– Pošteni djed Jure ti je činio sve ne bi li udovoljio gostu. Jednom došli neki turisti, recimo 30-ih godina prošlog stoljeća i naručili – jastoga. No on taj dan nije imao nijednog raka. I, dosjetio se, otišao u kuhinju, usitnio hobotnicu te njome napunio stari oklop jastoga koji je imao na šanku za ukras! I turisti zadovoljni...
Hrana? Fino i – pristupačno. Pazite, na Hvaru smo, a ovdje cijene normalne.
– U svojoj sam kući, nema potrebe da nabijam cijene.

Salata od hobotnice – 75 kuna. Carpaccio od inćuna – 65 kuna. Škampi na buzaru 85, a dagnje na buzaru 75 kuna. Prilog tjestenina se ne naplaćuje. Fer.
Ako ste u blizini, ovo je mjesto gdje se jede dobro, ambijent na Trgu sv. Stjepana ne može biti ljepši, a cijene su – pristupačne. Poštene...

Kafić na samoj rivi u Hvaru, na početku, kad krenete od trga prema Carpe Diemu. Domaća ekipa, dragi konobari, mjesto gdje možete sjesti i družiti se s lokalcima. Jedno je od rijetkih mjesta na rivi gdje možete pronaći mir. Tu nema buke, tek lagana glazba, cijene su relativno pristupačne, a pogled puca, na samoj ste špici. Jedno od rijetkih mjesta koje se trudi zadržati izgled Hvara kakav je nekad bio.
Mjesta gdje će turist moći sjesti i uživati. Gore svijeće, tu je sve – pomalo. Tražite li mjesto u centru Hvara gdje ćete malo odahnuti, sakriti se od gužve, a istovremeno biti na njoj, to je onda – Red Baron. Prepoznat ćete ga po crvenom drvenom avionu koji visi iznad terase. Svake godine prvo što učinim na Hvaru – sjednem tamo malo se opustiti...

Izbor i kvaliteta jela (do maKS. 50 bodova): 48
Izbor i ponuda pića (do maKS. 15 bodova): 13
Posluga i ljubaznost (do maKS. 10 bodova): 10
Dojmovi i prostor (do maKS. 20 bodova): 19 
Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 4 
Ukupno: 94

Mladi par Amerikanaca srećem na rivi. Sjedimo na klupi, gledamo jahte, a ja im objašnjavam hvarske cijene. Gdje im je najjeftinije pojesti pizzu, a gdje otići na kavu. Imaju novca, ali zašto da ga bacaju u vjetar? Simpatični su.
– Došli smo na samo tri dana. Radim u Berlinu, a željeli smo vidjeti Hvar. Malo se tu okupamo, odmorimo i natrag u New Jersey – kaže David Dalton (30). Jinee Lo (27) kima glavom pa kaže:
– Možemo se mi kupati i u New Jerseyu, ali to nema veze s morem na Hvaru. Tu je prekrasno, boja je ta koja te privlači.
Zašto baš Hvar, pitam ih.
– Pričali su nam prijatelji, vidjeli smo i na televiziji. Prvi smo put, ali ćemo se sigurno vratiti. Prošli smo mnogo mjesta u Europi, od Marseillea, Barcelone, Rima, no tu je baš zgodno. Za odmoriti se, uživati. Tu je baš ljeto, onako kao s razglednice. Sunce, more, kupanje na kamenim plažama, ma sjajno...
A zabava?
– Ne zanima nas, treba nam odmor. Znamo da je ovdje bila Ultra, ali nismo zato stigli. Željeli smo pobjeći na nekoliko dana iz gradske gužve. I super smo odabrali... – kažu veselo.

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
07:33 02.08.2017.

Did bio pošten prodavao jaja pod bubrege ((( oklop jastoga sa hobotnicom )))))hahahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije