Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak je zdravo

Marinirano meso smanjuje rizik od karcinoma zbog začina, bilja i ulja

meso
Željko Hladika/večernji list
28.03.2011.
u 08:00

Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik, upozoravaju stručnjaci

Meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje u mikrovalnoj pećnici manje je loše za zdravlje, a čak može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas, a oduševit će ljubitelje mesa.

Prema riječima stručnjaka, upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik. Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca.

Kobasice i slanina te paprika pripremljeni u mikrovalnoj pokazali su manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih. Dakle, prvo marinirajte pa onda pecite.

Ključne riječi

Komentara 9

NE
nergal
08:05 28.03.2011.

Pitam se tko je financirao ovu studiju - mesna industrija?

OB
-obrisani-
08:07 28.03.2011.

Hebo tea utor članka. Pa reći nam, koji su to sastojci u marinadi, da znamo? Persin, bijel luk, celer,cimet, mrkva;što još ? Zašto ne djelujete \"Vaspitno\"?

GO
gonzo1
19:59 08.12.2011.

Živi dan ali živi ko čovik, a rak izazivaju aditivi u kruvu koji žderemo s mesom,dakle, istina je da nema tice do prasice, i ja bi vidio ko bi kopa da pojide malo salate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije