Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravije ili?

Jesu li elektronske cigarete zaista bolje rješenje?

e cigareta
Davor Puklavec/PIXSELL
08.01.2014.
u 18:00

Elektronska cigareta izgleda isto ili slično kao i obična cigareta, ali u njoj nema sastojaka kao što su katran, ugljični monoksid i stotine drugih kemijskih spojeva

Ulazak u novu godinu mnogi započinju obećanjem da će prestati pušiti. Nije to nimalo jednostavna odluka stoga mnogi posežu za dostupnim proizvodima na tržištu kako bi pomoću njih pokušali održati snagu volje i ustrajati su svojoj odluci. Posljednjih godina sve se više priča o električnim cigaretama, takozvanim e- cigaretama.

Elektronska cigareta izgleda isto ili slično kao i obična cigareta, ali u njoj nema sastojaka kao što su katran, ugljični monoksid i stotine drugih kemijskih spojeva, već samo nikotin, propilen glikol ili biljni glicerol i određena aroma koja dolazi u obliku e - tekućine. Elektronsku cigaretu dozvoljeno je pušiti na mjestima gdje je obična cigareta zabranjena.

Elektroničke cigarete reklamiraju se kao zdravija alternativa duhanskim cigaretama, a malo istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je da pušenje e- cigarete stvara neposredne promjene u dišnim putevima pušača.

Istraživači u Grčkoj otkrili su promjene na plućima zdravih pušača koji su koristili e- cigaretu nakon samo pet minuta, ali nije poznato kakve posljedice može ostaviti dugoročno pušenje e- cigarete, javlja Reuters.

No, neki znanstvenici, među kojima su i oni iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), upozoravaju da postoji previše neodgovorenih pitanja o sigurnosti tih proizvoda.

- Ovo je prvi dokaz da je samo jedna uporaba e- cigarete može imati akutne fiziološke posljedice, rekao je voditelj istraživanja Konstantin I. Vardavas, iz Centra za Globalnu kontrolu duhanskih proizvoda na Harvardu. 

>>Bore, obješena koža... Evo kako pušenje uništava lice!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije