Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljuto i zdravo

Izbjegavate ovaj začin? Nemojte, jer može spriječiti Alzheimerovu bolest

curry
Foto: Thinkstock
25.02.2014.
u 20:00

I mentalne vježbe, kao što je redovito rješavanje križaljki, smanjuju rizik od pojave Alzheimerove bolesti za 47%

Jedite curry!

Američki znanstvenici otkrili su da kurkuma, koja se nalazi u ovom začinu, smanjuje nakupljanje amiloida u mozgu i upalni proces – osnovne karakteristike Alzheimerove bolesti.

To objašnjava zbog čega stanovnici sjeverne Indije, koji jedu velike količine curryja, praktički ne obolijevaju od Alzheimerove bolesti. I mentalne vježbe, kao što je redovito rješavanje križaljki, smanjuju rizik od pojave Alzheimerove bolesti za 47%, bez obzira na to imaju li osobe genetsku predispoziciju ili nemaju.

Ne zaboravite na fizičke vježbe, čak i hodanje smanjuje rizik od pojave bolesti.

>>Pesticid DDT povezan s Alzheimerom, a WHO ga i dalje preporučuje

Komentara 2

DO
dosaosam
22:45 25.02.2014.

ajd sad u Indiju

KA
karambita
12:51 26.02.2014.

Americki strucnjaci....ma dajte molim vas ne pisite vise gluposti. Alzheimer je neispitana bolest i do danasnjih dana nauka nema odgovora kako nastaje. Sve ostalo su samo obicna naklapanja. Po statistickim podacima, do 60-te godine zivota od alcheimera oboli oko 6 % svjetske populacije, a nakon 60-te godine 60%. Alzheimer je neizljeciva bolest, netko umre prije, netko kasnije, netko se muci godinama, uglavnom, nema pravila. I moja pok, majka je umrla od te bolesti. Prvi simptomi su bili zaboravljanje pojedinih slova. tj. nije se mogla potpisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije