Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Hlebine

'Dođite ispirati zlato na Dravi ili na kupanje. Imamo dva metra visoko skijalište i labirinte u pšenici!'

storyeditor/2022-04-20/PXL_140422_92997215.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/8
21.04.2022.
u 19:24

Naivci više nisu jedini adut ovog kraja, ponuda u Hlebinama sve je šarenija. No kafića nema. A i što će im?

Ispiranje zlata na Dravi za početnike. Sjajan adut za posjet Hlebinama. Tu su još galerije naivaca, može se i isprobati slikati, izrađivati drvene dječje igračke, kovati vlastitu sreću na potkovicama, voziti se traktorom, pa i kupati u rijeci, da ne spominjemo Dan rakije... No idemo redom.

– Val di Hlebine, i skijalište imamo! Visoko je 2234 mm – govori veselo dobri duh kraja Tihomir Želimorski (48) pa pokazuje na brdašce tek nešto više od naših glava ili, recimo, Dine Rađe. Ključno je ovdje – milimetara.

– Ja sam se spustio na skijama! – veli njegov sin Vito (11).

Izgubim se u dvorištu

Na njihovu smo imanju Stari zanati, koje je dobilo nagradu Suncokret ruralnog turizma i koje je nova turistička atrakcija ovog kraja. Godinama je Tihomir Želimorski po zemlji pokazivao stare zanate turistima, bio čak i u Omanu, a sad to radi u svom kraju.

– Kod kuće je najljepše!

Imaju tu apartman (prvi u općini!), štalu za konje izletnike, kokoši, koze, pripitomljenu svinju Gricku koja se druži s gostima, gradi se prvi hlebinski hostel. Na obližnjoj livadi vidjeli smo i kako jelen trči u šumu.

Što turist može vidjeti u Hlebinama?

– Galeriju naivne umjetnosti i Galeriju Generalić. Postoji i niz privatnih atelijera, a kod nas na izletištu i u radionici Stari zanati može se okušati u slikanju naivne umjetnosti, obrnuto na staklu, što je jedinstvena tehnika u svijetu. Dolaze i osnovnoškolci pa izrađuju drvene igračke od topole, autiće, vlakiće, patkice, pajceke, tu kuju potkovice, a na Dravi ispiru zlato. Bili su iz škole na Pagu, otočani, pa su se čudili što i mi u Dravi imamo otok! To im je bio štos. Vozimo ih i zelenim traktorom Fahr iz 1957., to im je najdraže.

14.04.2022.,Hlebine - Turisticka patrola Hlebine. U sredistu mjesta nalazi se muzej naivne umjetnosti. Photo:Damir Spehar/PIXSELL Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Koliko oldtajmer Fahr troši?

– Kao upaljač! Lani sam ga zadnji put točio, još je gorivo po staroj cijeni – kaže Želimorski.

Gdje je najljepše ovdje prošetati?

– Imamo trail utrku "Šetnja kroz naivu" od 14 kilometara, na kojoj se prolazi Gabajevom Gredom, Sigecem (iz njega je Gruntovčanin Dudek), zatim Komatnicom...

U Starim zanatima oživljavaju tradiciju, pokazuju kako su nekad radili kovači, stolari, kolari, užari, pletari. A za goste Želimorski uvijek osmisli neki štos. Nedavno je imao kukuruzni labirint, ovih dana radi pšenični labirint.

– U labirintu se i ja izgubim u vlastitom dvorištu! – veli pa dodaje:

– Pa imamo i stroj na kojem je Dudek plel trstinu!

Susjed Stjepan Pongrac (54), vlasnik izletišta Grofova hiža, i sam naivac, kaže:

– Imali smo jednog susjeda koji je volio uveličavati, ajde da tak fino kažemo. I taj je jednom rekao da mu je raca dovukla za brk šarana u dvorište. Drugi put je pričao da mu se, nakon poplave Drave, šaran doslovce zapičil u peć, a on je morao samo upaliti pećnicu – prepričava Pongrac.

14.04.2022.,Hlebine - Turisticka patrola Hlebine. Stjepan Pongrac, vlasnik izletista i OPG-a Grofova hiza ujedno se bavi i naivnim slikarstvom Photo:Damir Spehar/PIXSELL Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Sjedimo u hladu, Želimorski reže špek, nudi domaće prgice i luk.

– Bez špeka se ne može ništa. A gdje su tek naše domaće hlebinske juhe, fiš od dravskog šarana s rezancima, krvavice, čvarci...

Pisanica za papu Benedikta

– Na mom se imanju može jahati i poni Blacky. Tako smo mu dali me jer je crno-crn – govori Pongrac.

Ima li još naivaca u Hlebinama?

– Ima! Zlatko Kolarek, Branko Matina, Dražen Tetec, Željko Kolarek, Vladimir Dolenec i ja. Crtaju i Nadica Belec i Ljerka Tropšek, imamo i kipara Zvonimira Dangubića, a najmlađa je susjeda Iva Hodalić (14), sjajno radi – govori hlebinski naivac.

Što su motivi?

– Naivac ne možeš biti u gradu. Moraš imati dvorište u kojem rokću pajceki, kokoši kokodaču, a pevci kukuriču. Mi velimo: tu i boje dišiju! A naši su motivi sjećanja, prošlost, sadašnjost. Kućice sa slamnatim krovovima, kravice koje vuku kola, pevci. Znate, mi smo bili i kod pape Benedikta XVI., poklonili smo mu pisanicu visoku dva metra s motivima Podravine. Rekao je: "Tako lijepo oslikanu pisanicu nisam nikad vidio."

Ima li krčma u Hlebinama?

– Ne!

Zabavno je ovdje. Nisu Hlebine (više) samo naivci. Turizam se budi, ima zanimljivih sadržaja kamo god se okrenete. Želimorski i Pongrac prvi u mjestu počeli su se baviti turizmom, sad čekaju ostale da ih slijede. Potencijal imaju, ali i – volju. Dobar posao dečki rade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije