Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: VELIKA

Kupanje, planinarenje i odmor za dušu u zelenom raju Papuka, a tu je i Kuća Panonskog mora

storyeditor/2022-04-14/patrolavelika3_PXL_pan_140422.jpg
15.04.2022.
u 22:00

Dolazite li na vikend, onda svakako vrijedi obići i park-šumu Jankovac, rutu željeznog doba u Kaptolu, dvorac u Trenkovu, poznate vinarije...

Nigdje u Slavoniji nema tako malog mjesta s tako bogatom i raznovrsnom turističkom ponudom kao što je Velika. U ovom općinskom središtu 15-ak kilometara sjeverno od Požege pronaći ćete gotovo sve – od zaštićenog Parka prirode Papuk i prvog UNESCO-ova geoparka do jednog od najvećih aquaparkova u kontinentalnom dijelu Hrvatske do bogate vinske priče s izuzetnom gastronomijom. Jako puno ekskurzija i izleta temelji se upravo na toj ponudi. Područje zapadnog i južnog dijela Papuka posebno je atraktivno zaljubljenicima u rekreaciju, planinarenje i aktivan odmor za dušu i tijelo u zelenom, ekološkom okruženju.

– Turisti koji žele otići na jednodnevni izlet u neko zanimljivo odredište, u Velikoj će se itekako dobro provesti. Uzmemo li u obzir sve atrakcije koje im stoje na raspolaganju, imamo i previše aktivnosti za jedan dan – kaže Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Bazeni u novom ruhu

Samo u jednoj, dva kilometra dugoj ulici posjetitelj može obići pregršt sadržaja. Najprije ćete naići na 2019. godine otvorenu Kuću Panonskog mora, koja na zanimljiv način priča povijest tog iščezlog fenomena i izlošcima fosila dokazuje da je Papuk u to doba doista bio otok. Nastavite li dalje, put će vas preko bazena aquaparka "Shhhuma" odvesti do adrenalinskog parka i kamp-odmorišta Duboka. Tu su i dva restorana.

Park prirode Papuk po prirodnim ljepotama jedinstven je u hrvatskim razmjerima, osobito kada je riječ o geološkim zanimljivostima.

– U ovo vrijeme posjetiteljima je najatraktivnija Kuća Panonskog mora. Ovog proljeća očekujemo doista velik odziv, osobito kada je riječ o školskim skupinama. Istaknula bih i projekt Geo priče UNESCO-ova geoparka, u sklopu kojeg je u turističku infrastrukturu parka uloženo oko 90 milijuna kuna. Otkako je prije nekoliko mjeseci završena realizacija projekta, ništa više nije isto u pogledu turističke ponude – ističe Nikolina Erceg, rukovoditeljica odjela za marketing i turizam Parka prirode Papuk.

12.04.2021., Velika - Aquapark Shhhuma u Velikoj Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Popularno veličko kupalište ponovno je nakon višegodišnjeg čekanja otvoreno u srpnju prošle godine. Zahvaljujući privatnoj investiciji obitelji Šutalo, goste su dočekali u posve novom ruhu. Imaju veliki olimpijski bazen, bazen s toboganima, sporu rijeku, dječje bazene sa spravama i igračkama...

– Već prva sezona na veličkim bazenima pokazala se izuzetno dobrom. Bilo je dosta posjetitelja, osobito na samom početku, kada je bila velika navala. Mi ljudi srednje i starije generacije odrasli smo na tim bazenima i u ovih sedam godina koliko nisu radili osjećala se doista velika praznina, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među redovitim posjetiteljima – ističe Kristina Rupert, zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk.

Park-šuma i 'željezna' ruta

Dolazite li na vikend, onda svakako vrijedi obići i park-šumu Jankovac, rutu željeznog doba u Kaptolu, dvorac u Trenkovu, poznate vinarije... Tome treba pridodati i desetke događanja i manifestacija poput međunarodne smotre folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" i neizostavnog "Najdužeg stola u Hrvata", "Papučkih jaglaca", Vincelova, adventa, biciklističkih i trail-utrka... Sve je to više nego dovoljan mamac za svakog posjetitelja da dođe i uživa u prirodnim ljepotama papučke zelene oaze.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Smještajni kapaciteti se još razvijaju, ali zato ima puno privatnih soba, apartmana i kuća za iznajmljivanje, počevši od vila na Zvečevu do novih kapaciteta koji se otvaraju na području Velike, Kaptola, Brestovca i Jakšića. Tome treba pridodati i nastavno-obrazovni centar HEP-a s osamdesetak i još jedan pansion u Velikoj s pedesetak ležajeva.

– Uz smještaj koji je trenutačno dostupan, najavljuje se i gradnja novih domaćih kućnih kapaciteta, a u roku od tri godine u aquaparku "Shhhuma" trebao bi niknuti i novi hotel s više od 170 ležajeva – zaključio je Galić.

Ključne riječi

Komentara 2

KP
Karlovacko pivo
16:06 16.04.2022.

Bilo bi to već davno sve napravljeno da nisu Vladu Zeca opljačkali i uvukli u dugove pa ga poslije još i zatvorili .Ništa bolje neće proći ni Šutalo i na bazenima mogu samo oni malo debljeg žđepa pošto je ulaznicaca preko 10 eura a ni po travi nesmiješ hodati a kamoli ležati

MT
makan tahi
22:38 15.04.2022.

je, zgodno je bio sam 4-5 dana u pd jankovac u 8. mj 2021. dok je u požegi bilo 32-33 stupnja gore je bilo ugodnih 25, ima se šta za obići, papuk, orahovica duzluk, voćin, zvećevo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije