Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Čitanje deklaracija na hrani prvi je korak u izbjegavanju zdravstvenih poteškoća

Obavezno je navođenje hranjivih vrijednosti za pretpakiranu hranu, a prisutnost alergena te podrijetlo neobrađenog mesa svinja, ovaca, koza i peradi također moraju biti navedeni.
16. ožujka 2015. u 16:53 0 komentara 329 prikaza
Citanje deklaracija
Foto: Thinkstock

"Potrošači imaju pravo znati što jedu. Kako bismo pomogli potrošačima da donose odluke o zdravoj prehrani, potrebno je pravilno označavanje hrane. Čitanje deklaracija na hrani kako bismo pametno izabrali hranu prvi je korak u izbjegavanju zdravstvenih poteškoća", rekao je Igor Vujović iz udruge "Potrošač" u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana potrošača koji je posvećen zdravoj prehrani.

Od 13. prosinca 2014. na snagu je stupio novi pravilnik o označavanju hrane u Europskoj uniji.

Primjerice, obavezno je navođenje hranjivih vrijednosti za pretpakiranu hranu, a prisutnost alergena te podrijetlo neobrađenog mesa svinja, ovaca, koza i peradi također moraju biti navedeni.

"U našem radu s potrošačima primijetili smo da žele znati više o onome što jedu, ali ne koriste uvijek informacije navedene na proizvodu. Nova pravila Europske unije su korak naprijed, a dobro je što kampanja "Potrošači, upoznajte svoja prava!" pomaže potrošačima shvatiti na koji način mogu dobiti informaciju o proizvodu", navodi Hana Jurić iz Društva za zaštitu potrošača Istre.

Kako bi se podigla potrošačka svijest o važnosti čitanja oznaka na hrani, kampanja uključuje suradnju s trgovačkim lancima koji su se pridružili kampanji u veljači 2015. Od 14. ožujka u trgovačkom centru City Center One u Splitu potrošači će moći pronaći letak o označavanju hrane kao i ostalim potrošačkim temama. Na ovaj način potrošači će imati priliku dobiti direktniju informaciju na mjestu gdje donose odluke o kupnji.

Potrošači mogu saznati više o označavanju hrane na internetskoj stranici informativne kampanje Europske komisije "Potrošači, upoznajte svoja prava"

Prema Consumers Internationalu, bolesti povezane s prehranom osiromašuju obitelji, smanjuju produktivnosti i prijetnja su bankrotu zdravstvenih sustava u svijetu.

Consumers International ističe promociju, dostupnost i pristupačnost procesuirane hrane koja ima visok udio masti, šećera i soli kao ključan problem. Zalažu se za reformulaciju nezdrave procesuirane hrane kako bi se smanjio udio soli, šećera i masti te restrikcije u oglašavanju nezdrave hrane za djecu što bi trebao biti ključan čimbenik u rješavanju globalnog problema debljine.

U Hrvatskoj su debljina te povezani rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti u porastu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, više od 26 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je više od 20,37 posto odrasle populacije i 11 posto djece pretilo.

>>Ovo je hrana koja je bolja za srce čak i od redovitog vježbanja

>>Ovo je hrana koja vam može spasiti život

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.