Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruketa, Žinić i Geber predlažu:

Vrh južnoga tornja katedrale treba pretvoriti u suvremeni spomenik događajima 2020.

Foto: Bruketa&Zinic&Grey
11.05.2020.
u 14:11

Dizajneri Davor Bruketa i Nikola Žinić te arhitekt Damjan Geber predlažu da južni toranj oštećen u potresu dobije novi završetak koji bi uz sakralnu funkciju služio i kao spomenik, vidikovac i arhitektonska atrakcija.

Kada katedrala dođe na red za obnovu, nakon što se pomogne građanima u obnovi domova, trojica kreativaca predlažu da se za završetak južnog tornja raspiše međunarodni arhitektonski natječaj. Novi vrh južnoga tornja uz svoju bi sakralnu funkciju služio kao vidikovac i spomenik nedaćama koje su snašle Zagreb u ožujku 2020. godine. Vrh sjevernoga tornja, koji je nedavno spušten na tlo, vratio bi se na mjesto i svjedočio o izgledu katedrale s početka dvadesetog stoljeća.

Prijedlog proizlazi iz činjenice da je i takozvani Veliki potres 1880. bitno promijenio izgled katedrale koja je tada također pretrpjela teška oštećenja. Novi izgled koji je katedrali tada dao Herman Bollé, nije bio kopija starog, već je reflektirao arhitektonsko-umjetnička stremljenja tog vremena. Tako i novi vrh južnog tornja katedrale, prema ovome prijedlogu, ne bi trebao biti identična kopija starog, već bi trebao otvoriti dijalog između povijesnog originala i sadašnjosti, tvoreći novu prepoznatljivu spomeničku atrakciju Zagreba.

– Oduvijek su se crkve popravljale i nadograđivale u raznim stilovima, tvoreći jedinstvena arhitektonska rješenja, objekte koji su kroz svoje eklektične forme živi spomenici turbulentne hrvatske povijesti – izjavio je Davor Bruketa. 

– Postoje i brojni svjetski primjeri povijesnih građevina koje su doživjele promjene suvremenim intervencijama – dodao je Nikola Žinić. Među njima su kupola Reichstaga u Berlinu i piramidalni ulaz u pariški muzej Louvre, a koje su danas prepoznatljivi orijentiri tih gradove koje posjećuju milijuni ljudi iz cijelog svijeta. 

– Javni natječaj za rekonstrukciju tornja trebao bi biti međunarodnog karaktera, kako bi Zagreb i Hrvatska iz ovih nesretnih dođaja izašli obogaćeni novom i globalno relevantnom sakralnom i kulturnom vrijednošću – zaključio je Damjan Geber

Komentara 4

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
14:50 11.05.2020.

Dakle danas svatko može izvaliti epsku glupost i ostati živ. Recimo da u Pariškoj Notre-Dame, umjesto izgorenog krovišta instaliraju staklenu terasu sa kafićem, jer bi to bilo više "u duhu suvremenih arhitektonsko- dizajnerskih rješenja", a bilo bi i funkcionalnije, ne ? Mogli bi recimo na južni toranj katedrale staviti rotirajuću bistu trenutnog predsjednika RH, pa da nam se idućih 4 godine sa tornja smiješi Milankovich...

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:32 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije