Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavelline večeri

Voja Brajović i Bernard Tomić su najbolji glumci festivala

Marko Prpić/ PIXSELL
30.11.2023.
u 10:04

Svečanom dodjelom nagarada završile su 36. Gavelline večeri. U žiriju ovog ugladnog festivala ove su godine bile: umjernička ravnateljica radio teatra  Pavlica Bajsić, ravnateljica Kerempuha Sonja Kovačić i glumica Sandra Lončarić. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelile su snažnoj antiratnoj priči "Što na podu spavaš", koja je nastala u velikoj koprodukciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella", Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. O predstavi po romanu Darka Cvijetića žiri, između ostalog, kaže:

- ... Na scenu je prenesen razmjerno kratki ratni roman.To je učinjeno prije svega zadivljujućom vještinom pripovijedanja, kako dramaturškom, tako i glumačkom. Pripovjedač ove predstave pisan je tako da nikada ne miruje;on cijelo vrijeme teče, skače iz jedne pozicije u drugu, referira se na događaje i iznutra i izvana, iz proznog odlazi u poetsko i obrnuto. Dodatnu, neoborivu snagu predstavi daje i činjenica da pripovjedača igra sam pisac...

Ovoje je predstavi pripala i nagrada za najbolju režiju festivala, a osvojio ju je Kokanu Mladenović. 

Žiri je glumačke nagrade podijelio dvostruko, pa je tako ona za najbolju žensku ulogu ravnopravno pripala:  Nataši Barbari Gračner za ulogu u predstavi "Tko se boji Virginije Wolf?" ljubljanskog Mini teatera i Mestnog gledališča Ptuj i Hani Selimović za ulogu kćeri Ane u predstavi "Otac" Ateljea 212 iz Beograda. 

Nagradu za njabolju mušku ulogu ravnopravno dijele: Voja Brajović za ulogu oca u već spomenutoj predstavi Ateljea 212 i mladi Bernard Tomić za ulogu u predstavi "Gard" Teatra &TD. Njemu je žiri uputio i posebnu poruku, tj. želju i to onu da se Teatar &TD obnovi brže nego što je trajala obnova Gavelle. 

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
13:21 30.11.2023.

Jel bil i koji Hrvat na toj gavelinoj smečeri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije