Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Umrla glazbenica i glazbena menadžerica Maja Žarković

HNK
Tino Juric/Vecernji list
15.12.2021.
u 09:56

Maja Žarković bila je obrazovana glazbenica koja je diplomirala violu, violinu i baroknu violinu na Royal College of Music u Londonu, a jedno je vrijeme vodila i splitsku Operu

U pedeset i šestoj godini života iznenada je umrla hrvatska glazbenica i glazbena menadžerica Maja Žarković. Jedno je vrijeme svirala i violinu u orkestru Opere splitskog HNK-a, a od 2008. do 2010. bila je i ravnateljica splitske Opere i glazbenog programa Splitskog ljeta.

U telegramu sućuti koji je uputila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, piše da su svestranost i znatiželja Maje Žarković za raznim oblicima djelovanja u svijetu glazbe bili jedinstveni na našoj kulturnoj sceni.

"Već samim obrazovanjem, diplomiravši violu, violinu i baroknu violinu na prestižnom Royal College of Music u Londonu, Maja Žarković je iskazala interes za muziciranje na različitim instrumentima i zanimanje za ranu glazbu. No nije se na tome zaustavila, jer su je ljubav prema psihologiji, sociologiji i kulturi odveli ugledni Institute of Education gdje je stekla naslov Master of Arts in Music Education i na City University London gdje je stekla naslov Master of Arts in Arts Management", ističe ministrica kulture.

Maja Žarković se kao glazbena menadžerica bavila karijerama mnogih naših uglednih glazbenika, a među njima i mezzosopranistice svjetskog glasa Renate Pokupić. Bila je savjetnica i edukatorica te autorica i voditeljica mnogih međunarodnih projekata u Hrvatskoj, od suautorstva baroknih seminara Aestas Musica, preko međunarodnog projekta Glazbeno vozilo, do tematskih programa za sezonu Musica Eterna i Festival rane glazbe u Dubrovniku.

Bila je i voditeljica Europske Mozart akademije, a odnedavno je postala i predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK-a u Zagrebu. 

Na Trećem programu Hrvatskog radija bila je autorica muzikoloških emisija od Života glazbe i Tragom glazbe, preko Povijesti opere do Ženskih likova u operama, te voditeljica Noćnog capriccia i Subotnjeg capriccia na 2. i 3. programu Hrvatskoga radija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije