Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturne memorije

Sjećanja žena na život u (per)formativnom socijalizmu

tribina, Sjećanja žena na život u (per)formativnom socijalizmu
arhiva VL
25.11.2012.
u 12:42

Tema susreta su ženska sjećanja i sjećanja na žene iz vremena prvih godina socijalizma, područje znanstvenog zanimanja predavačice koja se u svom dosadašnjem radu bavila diskursom (ženskog) svjedočenja, egzilantskom ženskom književnosti

Pre nama je posljednje predavanje u ciklusu Kulturne memorije,kojeg je organizirala kvARTura - mreža centra za kulturu. Ovogputa tema je: Sjećanja žena na život u (per)formativnom socijalizmu, a govorit će dr. sc. Renata Jambrešić Kirin, znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.  Predavanje će se održati u Centar za kulturu Trešnjevka u utorak, 27. studenog u 20 sati.

Tema susreta su ženska sjećanja i sjećanja na žene iz vremena prvih godina socijalizma, područje znanstvenog zanimanja predavačice koja se u svom dosadašnjem radu bavila diskursom (ženskog) svjedočenja, egzilantskom ženskom književnosti, socijalističkom kulturom pamćenja, rodnom poviješću u Hrvatskoj i dr.

- Ulazak u ženski socijalistički arhiv – povodom izložbe „Refleksije vremena 1945.-1955.“ – suočio me iznova s problemom odnosa arhivskog fundusa i sjećanja živih svjedok(inj)a, historije i usmene povijesti, norme i devijacije, povijesti i pripovijesti. Nepostojanje institucionalnog okvira za sustavno proučavanje (moderne) povijesti žena, marginalizacija ženskih studija, te medijska instrumentalizacija posljednjih važnih svjedokinja (po)ratnog vremena, utječu na shizofrenu sliku jednog doba koje karakterizira prijelaz iz neimaštine u doba relativnog blagostanja, prijelaz kinematografske u televizijsku kulturu, poraz agitpropovske rodne korektnosti pred seksističkim jezikom reklama. Prevlast konfliktnih komplementarnosti, koje su istovremeno osnaživale i depolitizirale (radnu) ženu, te rivalitet dva kolektivistička projekta (patrijarhalnog i komunističkog) u prvoj poratnoj dekadi ostavio je dubokog traga na socijalističku politiku rodnih odnosa, te utjecao na podijeljena i ambivalentna sjećanja žena na ovo razdoblje (per)formativnog socijalizma, kaže dr. sc. Renata Jambrešić Kirin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije