Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Prošlo je 40 godina od kako je UNESCO upisao Dubrovnik na popis zaštićenih dobara

Iste godine, 1976. zaštićeni su istara jezgra Splita i Plitvička jezera, a od tih prvih upisa do danas na popis je dodano još sedam hrvatskih dobara
27. listopada 2019. u 14:31 0 komentara 169 prikaza

Prošlo je točno 40 godina, 26. listopada 1979., kada je UNESCO uvrstio prva hrvatska dobra na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Bile su to povijesne jezgre Dubrovnika i Splita te Nacionalni park Plitvička jezera.
Na ovaj način Republika Hrvatska ravnopravno sudjeluje u kulturnom nasljeđu čitavog čovječanstva, kao i bogatom tradicijom koja svojim razmjerima i značenjem nerijetko nadrasta nacionalne povijesti mnogo većih zemalja.

Ante Jelaska na spomenik flomasterom dopisao datum oslobođenja Splita od fašizma 75. obljetnica oslobođenja Split ove godine dva dana slavi oslobođenje grada od fašizma

Od tih prvih upisa, do danas je Hrvatska Popisu svjetske baštine nadodala još sedam dobra: Povijesni grad Trogir, Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku, Kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča, Starogradsko polje na Hvaru, tri višenacionalne nominacije: Stećke – srednjovjekovne nadgrobne spomenike, Izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe te Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća. To je svakako potvrda naše izvrsnosti u očuvanju zaštite kulturne i prirodne baštine, ali i visokoga ugleda koji uživamo u UNESCO-ovim stručnim tijelima u području međunarodne kulturne suradnje.

Uz nenadmašna kulturna i prirodna dobra koja svjedoče o kontinuiranoj prisutnosti čovjeka na ovim prostorima, očuvan je i veliki dio nematerijalne baštine u Hrvatskoj kojih je čak sedamnaest uvršteno na UNESCO-ovim popisima nematerijalne kulturne baštine.
Ona je u kontinuiranom povijesnom trajanju do danas zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja, oblikujući lokalni i nacionalni kulturni pejzaž svestranim pojavnostima, povezujući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu.
Zaštitom fenomena nematerijalne kulturne baštine čuva se tradicija, ali i stvaraju preduvjeti za gospodarskom valorizacijom naših kulturnih i povijesnih posebnosti.

Prepoznavanje upisanih dobara na UNESCO-ovim popisima kulturne i prirodne baštine priznanje je i primjerene skrbi hrvatskih stručnih službi u njihovom očuvanju, a mladim naraštajima pruža veću mogućnost za očuvanjem i promicanjem kulturne i prirodne baštine u budućnosti.

U kompleksnom, povijesnom, i kulturološkom prostoru i okruženju Hrvatska je bivala baštinikom kulturnog naslijeđa velikih europskih civilizacija, ali i aktivni stvaralački čimbenik vlastitih kulturnih proizvoda.

Plitvička jezera Nacionalni park Ministar Ćorić: Plitvička jezera neće doći na UNESCO-vu listu ugrožene prirodne baštine

Zamisao o brizi za baštinu u svjetskim okvirima nastala je u prošlome stoljeću, odnosno 1972. godine, kada je usvojena jedna od najznačajnijih UNESCO-ovih Konvencija, ona o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine. Njezine temeljne postavke o iznimnoj baštini čovječanstva prihvaćene su u svim zemljama svijeta i predstavljaju sponu među narodima.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.