Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Ćorić: Plitvička jezera neće doći na UNESCO-vu listu ugrožene prirodne baštine

Ćorić kao neuralgičnu točku na Plitvičkim jezerima vidi prije svega neriješenu odvodnju otpadnih voda
01. veljače 2018. u 22:04 3 komentara 670 prikaza
Plitvička jezera
Foto: Danijel Lijović
Pogledajte galeriju 1/2

Nacionalni park "Plitvička jezera" neće s UNESCO-ve liste svjetske prirodne baštine doći na listu ugrožene prirodne baštine, rekao je u četvrtak u Karlovcu ministar zaštite prirode i energetike Tomislav Ćorić odgovarajući na pitanje novinara o "Izvještaju o stanju očuvanosti NP Plitvičkih jezera"  koje je Ministarstvo jučer poslalo UNESCO-u.

Plitvička jezera ZIMSKA IDILA Zavodljiva snježna Plitvička jezera osvojila Instagram

Aktivnosti koje su poduzete i koje su dio tog Izvještaja Ćorić smatra "apsolutno dovoljnima da zadovolje tražene kriterije UNESCO-a i da se Plitvice " izvedu iz faze opasnosti u koje su došle temeljem posljednjeg UNESCO-ovog izvješća o stanju na Plitvicama.

Ministar Ćorić je rekao da se osvjedočio kako su već kada je došao na čelo resora zaštite prirode bile pokrenute nužne aktivnosti, poput planova za izgradnju mobilnog pročistača otpadnih voda i kreiranja novog plana upravljanja NP-om. Potom se, kako je rekao. nastavilo s nizom drugih aktivnosti u međuresorskoj suradnji, posebno s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u vezi sa Sporazumom o financiranju izrade izmjena i dopuna prostornog plana područja posebnih obilježja Javne ustanove NP Plitvičkih jezera.

Ćorić kao neuralgičnu točku na Plitvičkim jezerima vidi prije svega neriješenu odvodnju otpadnih voda.

"Trebamo izgraditi sustav otpadnih voda s pročistačem, izgraditi kanalizacijsku mrežu do kraja i to ne radi UNESCO-a, već radi sebe. Činjenica da je situacija godinama bila tako neuređena treba nas frustrirati i treba inzistirati na stvarima koje se same po sebi podrazumijevaju, ali se dosad nisu dogodile", rekao je ministar Ćorić.

Plitvička jezera
1 / 52
Plitvička jezera najposjećeniji su hrvatski nacionalni park. Lani je jezera posjetilo preko 1,7 milijuna posjetitelja.
Plitvička jezera 'Stanje je loše' Živi zid želi izmijeniti Prostorni plan NP Plitvička jezera i zabraniti gradnju Tomislav Kovačević Novi ravnatelj Plitvica: 'Trebalo je na vrijeme reagirati kako bi se spriječila prekomjerna gradnja' Darko Milinović izbor ravnatelja np plitvica Pobuna ličkog HDZ-a protiv Plenkovića, Milinović podnio ostavku
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    ako ministar tako kaže..

  • Deleted user:

    Naslusali smo se i prije takvih papagajskih prica, pa opet sve po starom , na balkanski nacin: Lagati, varati, pljackati i pritom puno obecavati. Koliko dugo se "radi" ta kanalizacija, do sada bi se spojili sa Australijom.

  • PraljakZločinac:

    hmmmm samo da UNESCO zna, da tamo hara HDZ i kako jim to ide za rukom.... stavili bi tamo velike table "OPASNOST"