Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. godišnjica

Nitko nije znao motivirati glumce kao Kosta Spaić

arhiva HNK Zagreb
20.01.2023.
u 10:14

U subotu se u foyeru HNK Zagreb obilježava velika obljetnica rođenja velikog redatelja i pedagoga

Sto je godina prošlo od rođenja Koste Spaića, jednog od najvećih redatelja s ovih prostora, koji je svoja djela upisao u povijest hrvatskog kazališta. Velika obljetnica je u subotu 21. siječnja, a HNK Zagreb će se točno u podne u svom foyeru sjetiti velikog autora i njegovih djela.

Kostu Spaića pamtimo po nizu legendarnih naslova, među kojima se posebno izdvaja "Kiklop" Ranka Marinkovića, predstava za koju je izgradio rampu kroz cijeli parter kazališta i tako srušio zid koji publiku dijeli od aktera na sceni. Uz takve legendarne režije, a radio je Spaić i drame i opere, bio je i direktor Dubrovačkih ljetnih igara, intendant zagrebačkoga HNK i umjetnički voditelj Dramskoga kazališta "Gavella", a cijelo to vrijeme djelovao je i kao vrsni pedagog koji je odgojio generacije kazalištaraca. Godine 2016. na istom je mjestu HNK Zagreb obilježio 40 godina otkako je "Kiklop" zaživio na sceni. Tada je Rade Šerbedžija izgovorio ono mitsko, kiklopovsko: "Ja sam čovjek začet u sljepilu strasti... imam i dva oka da gledam mučenje i dva uha da slušam jecanje..." te podsjetio na jednu od svojih najvažnijih glavnih uloga koje je igrao na sceni središnje nacionalne kazališne kuće. Svi okupljeni govorili su o nevjerojatnom načinu na koji je Spaić radio s glumcima, a Mani Gotovac njegovu "metodu" sažela je u pet točaka: uvijek pitajte zašto, čuvajte dostojanstvo kazališnog čina, glumac je u središtu teatra i života, predstava je uštimani orkestar u kojem je svaki glumac prva violina i bez nacionalne drame nema hrvatskog glumišta.

Tom je prilikom o radu sa Spaićem govorio i Dragan Despot, koji se sjetio svoje prve godine glume na ADU:

– Mi studenti stajali smo oko srebrnog Jaguara. Bila je 1977. godina, a u kazalištu "Kiklop". Gledao sam ga 50 ili 60 puta i kada me profesor Spaić pozvao da uskočim u ulogu, to sam napravio bez ijedne probe. Znao sam ulogu napamet i zato nikada neću zaboraviti čovjeka koji mi je vjerovao više nego što sam ja vjerovao sebi – rekao je tada.

Sjetili su se mnogi tog Kostina srebrnog Jaguara, ali i velike upute: "To što te publika čuje i razumije nije stvar kazališne estetike, nego pristojnosti", koju je govorio svakom glumcu.

U subotu, u prigodi obilježavanja stote godišnjice Spaićeva rođenja, sve prisutne pozdravit će intendantica HNK Zagreb Iva Hraste Sočo, a o Spaiću će govoriti: akademik Boris Senker, Sanja Ivić, Krešimir Dolenčić, Neva Rošić, Branka Cvitković, Dušan Gojić, Siniša Popović...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije