Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Splitu

Nema te zime koja bi mogla zaustaviti balet splitskog HNK

\'trnoruzica1_nnn_kul_160212\'
HNK Split
16.02.2012.
u 15:33

Iako je oko njih sve bilo stalo, splitski je Balet pripremio zahtjevnu predstavu u zakazanom roku

Almiri Osmanović nije bilo teško odglumiti bijes kada je na pokusu za balet "Trnoružica" izašla na pozornicu kao zla vila Carabosse. To je ona vila koju su "zaboravili" pozvati uz kolijevku kraljevne Aurore pa je ona došla sama i na čitavo kraljevstvo bacila kletvu.

Dugogodišnja ravnateljica Baleta HNK Split Almira Osmanović nasmijala je i orkestar i ansambl i svoje studente, kojima u Splitu predaje scenski pokret, kada je klasičnu baletnu mimiku svoje uloge pojačala i ponekom glasno izgovorenom psovkom, kakva i pristaje uz zazivanje prokletstva.

Sibir na splitskoj rivi

Međutim, u tom zbijanju šale, koje nam je naša nacionalna baletna prvakinja sama prepričala, bilo je i autentične ljutnje na sve ono što je Splitu, pa i samom kazalištu, proteklih tjedana stalo ili se usporilo zbog – snijega!

– Svi oko nas zimu i snijeg koriste kao ispriku, samo mi uvijek vježbamo i navježbamo svoje. Tako je bilo i u ratu, tako je i u ovoj splitskoj zimi. Baletni plesači su jednostavno istrenirani i uvijek spremni za najveće napore, a bez čelične discipline i nemilosrdnosti prema vlastitom tijelu i udobnosti u našoj umjetnosti ionako nema uspjeha – objašnjava Almira Osmanović. Uostalom, ona je pregrmjela i mnogo žešće zime dok se školovala u domovini bijelog baleta, u Rusiji. Sjeća se razgledanja Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, po 18 stupnjeva ispod ništice te ljudi koji su se sunčali i kupali uz rupu izbušenu u debelom ledu koji svake zime okiva rijeku Nevu.

Ali, zato je splitska zima iznenadila koreografkinju, redateljicu i dramaturginju predstave Elenu Pankovu koja se radovala blagoj mediteranskoj zimi, a doživjela je sibirske uvjete na splitskoj rivi.

Problema je bilo puno, uključujući i scenografiju, koja je kasnila zbog sporog sušenja boje. No, premda se u kazalištu, koje je otkazivalo predstavu za predstavom, spominjala i mogućnost odgode premijere "Trnoružice", za baletni ansambl to nije dolazilo u obzir.

Plesači hajdučkog srca

Srećom, nitko se iz ansambla nije polomio na splitskom ledu. Dosta im je bolova koji su ionako svakodnevica balerina i baletana, osobito u jeku priprema za "Trnoružicu", jednu od najljepših, ali i najzahtjevnijih predstava klasičnog baleta na predivnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i prema koreografskom kanonu koji je zadao još legendarni Marius Petipa.

Besparica koja sustiže splitski HNK u tome im nimalo ne pomaže, pa su plesači ovih dana ostali i bez prijeko potrebnih tretmana fizioterapeuta. Mišići zato još jače bole, prolije se iza scene koja suza više, ali se i dalje pleše u nastojanju da svaka predstava bude vrhunska. Izgleda da su baletni internacionalci u Splitu jedini za koje se može reći da imaju pravo hajdučko srce.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije