Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serije

Ne morate voljeti fiziku da bi vam se svidjela serija nastala po knjizi kineskog inženjera

Netflix
12.04.2024.
u 16:47

Nove serije na televizijskim kanalima i streaming servisima gleda i recenzira Samir Milla

Fizika u školi nije svakom bila baš omiljeni predmet. Ako ste poput mene bili više okrenuti društvenim znanostima, onda su vam sigurno glavobolje predstavljale razne formule i izračuni. Novi Netflixov hit "Problem tri tijela" dobro nam je došao i naučio neke stvari iz mrskog nam predmeta. Problem tri tijela u fizici je znanstvena zagonetka koja se odnosi na položaje i brzine triju tijela mase kada se međusobno privlače gravitacijom. To je stoljećima staro pitanje teorije kaosa, gotovo nerješivo. Vjerojatno se tako mislilo i za istoimenu knjigu kineskog računalnog inženjera i autora Liu Cixina, s obzirom na to da se za djelo objavljeno još 2008. godine mislilo kako će se teško ekranizirati. A onda je lani najprije izašla kineska verzija od čak 30 epizoda, da bi Netflixovu verziju preuzeli David Benioff i D. B. Weiss, majstori za "knjige koje je nemoguće ekranizirati". Podsjetimo, njihov prethodni hit bila je ni manje ni više nego "Igra prijestolja", serija nastala po književnom serijalu "Pjesma leda i vatre autora" Georgea R. R. Martina.

Na početku serije smo u 1967. godini, u vrijeme kineske kulturne revolucije. Eminentnog profesora fizike revolucionari su pretukli na smrt jer je studente podučavao znanosti zapadnih fizičara. Odrekla ga se i supruga, a sve to iz publike promatra kći Ye Wenjie (Zine Tseng). Jedna od vremenskih linija prati to kako je šalju u logor za prisilni rad u Mongoliji, a zatim je, kada njezine astrofizičke vještine postanu potrebne, uključena u misteriozni znanstveni projekt.

U današnje vrijeme akceleratori čestica diljem svijeta počeli su davati rezultate koji ismijavaju sve poznate fizikalne zakone, a eminentni znanstvenici se ubijaju, ili izgledaju kao da su se ubili, brzinom koja je matematički poznata kao brzina čvorova. Ova "samoubojstva" istražuje bivši policajac Da Shi (Benedict Wong). On izvještava Thomasa Wadea (Liam Cunningham), tajanstvenu osobu koja je šef tajne organizacije za očuvanje čovječanstva. Misteriozne smrti ponovno ujedinjuju petero studenata pokojne profesorice. Oni su nihilistički genij Saul (Jovan Adepo), vrhunska inženjerka Auggie (Eiza González), briljantna teoretska fizičarka Jin (Jess Hong), Will (Alex Sharp), koji sada predaje fiziku srednjoškolcima, ali je zaljubljen u Jin kao što je bio u njihovim sveučilišnim danima, i Jack (John Bradley), koji je zaradio bogatstvo na grickalicama. Njihova pokojna profesorica je Vera Ye (Vedette Lim), kći Ye koju smo upoznali na početku. Ekipa pronalazi misteriozne kacige koje, kad ih se stavi na glavu, odvode u virtualnu realnost u kojoj igrači moraju spasiti cijelu civilizaciju. Jin i Will su prvi prošli tri nivoa i shvaćaju da je ta igra produkt izvanzemaljske tehnologije. Misterioznoj civilizaciji doživljava propast i odlučili su doći na Zemlju, no stižu za 400 godina. Ubrzo shvaćamo kako nisu baš miroljubivi, nego nas doživljavaju poput žohara koje treba zgaziti.

Oni koji su čitali knjigu kažu kako je puno kompleksnija od serije. U osam epizoda ipak su većinom dobro razrađeni likovi, a pogotovo ljubavni trokut između troje bivših kolega sa studija. Dok su neki, poput Jin i Willa, životni likovi za koje navijamo, lik Auggie potpuno je nepotreban.

Ima tu i alegorija, pa i usporedbe između kulta u zemaljskoj civilizaciji s onim u izvanzemaljskoj. A ako baš hoćete, ima i sličnosti s "Igrom prijestolja". U petoj epizodi tako vidimo krvoproliće koje možemo usporediti s čuvenim krvavim vjenčanjem u "Igri prijestolja". No rekli bismo da je ovo krvoproliće puno krvavije i šokantnije.

 

Serija balansira između nekoliko žanrova. Nije to samo znanstvena fantastika, nego i whodunnit triler i drama, no ima i dosta rupa u scenariju. Prvo što mi nikako nije jasno jest činjenica da napredni izvanzemaljci dolaze i doslovno nam govore da će nas zgaziti poput žohara. Ako krećete u invaziju, valjda ne upozoravate stanovnike Zemlje koje smatrate nižom vrstom?

Sve u svemu, ovo je dobra serija koja bi u idućim sezonama, ako ih bude, mogla biti još bolja. Zasad smo otkrili da postoji problem, no na kraju serije ostalo je još više neodgovorenih pitanja, a ono što nas najviše zanima jest kako će sve izgledati kada osvajači dođu na Zemlju. Hoćemo li se uspjeti obraniti? Na Netflixu je da nam to omogući u drugoj, pa i u trećoj sezoni. I ono što je najvažnije – ne morate voljeti fiziku da bi vam se svidjela ova serija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije