Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klovićevi dvori

Ministrica Zlatar-Violić nije prva koju je Picasso rasplakao

Izložba Picasso
Goran Jakuš/Pixsell
24.03.2013.
u 21:18


Red od Klovićevih dvora bio je dugačak do Kule Lotrščak, ali već sljedećeg jutra izložbu se moglo mirno razgledavati

Nedjeljno, snježno i hladno jutro, na Cvjetnicu, slika ispred Klovićevih dvora bila je posve drukčija od one u subotu navečer, kada je otvorena izložba ”Remek- djela iz Muzeja Picasso”.

Jutro nakon otvaranja

Dok je na otvorenju izložbe vladala nedoživljena gužva, a redovi su bili ispred muzeja sve do Kule Lotrščak, u nedjelju je sve bilo posve mirno. Nikakvih gužvi, a na otvorenju u 10 sati svega nekoliko ljudi čekalo je da vide izložbu. Ali, to je tek početak, interes je izuzetno velik i svakako će Klovićevi dvori sljedećih dana biti mjesto do kojeg će doći brojni ljubitelji umjetnosti.

Dojmovi dolaska Picassa u Zagreb svakako su već i sada impresivni. Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, kada je prvi put prošla kroz dvanaest prostorija gdje su smještena djela najvećeg umjetnika 20. stoljeća, naprosto se rasplakala. - Imate sobu gdje su Picassove slike nastale za vrijeme rata, gdje on slika djecu koja se igraju i pokazuje kako usprkos ratu i svom tom nasilju, djeca se i dalje igraju. To je predivna soba i rasplakala sam se na kraju - rekla nam je na otvorenju dok je s ostalim gostima razgledavala izložbu.

Vidjevši ministričine suze Anne Baldassari, kustosica pariškog muzeja, rekla joj je da to nije ništa neobično.

- Nije ni prva ni zadnja koja se rasplakala, to se dosta često događa na Picassovim izložbama.

Oduševljenje je iskazala i nova francuska veleposlanica u Zagrebu Michèlle Boccoz, koja je Picassova djela naravno vidjela i bezbroj puta u Parizu, ali joj je zagrebačka izložba nešto posebno.

Motiv Dore Maar

- Najviše me se dojmio portret Dore Maar, a boje na tim slikama su fascinantne. Ima nešto tako tužno u njezinim očima, osjeća se posebna melankolija. Ona je bila predivna umjetnica i mislim da bi u Hrvatskoj trebalo napraviti izložbu njezinih djela.

Dora Maar, slavna Picassova muza i ljubavnica, pravim imenom je Henriette Theodora Marković, naše gore list. Otac joj je bio hrvatski arhitekt, a majka Francuskinja. Prije nego što je upoznala Picassa bila je fotografkinja, a bavila se i slikarstvom. Patila je što nije mogla imati djece, a Picasso ju je ostavio zbog druge žene, Françoise Gilot, koja mu je rodila sina i kćer, Claudea i Palomu. Dora Maar umrla je 1997. godine, a iza sebe je ostavila pravo bogatstvo.

Anne Baldassari kaže da od svih njegovih žena i muza, što se umjetnosti tiče, Dora Maar je najviše utjecala na njega, preko svojih fotografija.

- Njezina je ostavština sukcesijom djelomice pripala Francuskoj, a ostatak nasljednicima, te je prodan na aukcijama - rekla nam je Baldassari. - Dora Maar je radila i vrlo zanimljive slike, one su na tržištu kao i drugi njezini radovi i ako Hrvatska želi doći do njih treba se potruditi, jer to nije nemoguće.

Komentara 4

AU
autoritet
21:44 24.03.2013.

Koliko je izložba stajala porezne i prirezne obveznike? Jesu li obveznici iz Špičkovine i Vukovine oslobođeni participiranja?

NO
noname33
22:01 24.03.2013.

Svaka čast izložbi, planiram ju pogledati, ali nije uredu cijena karte. Usput, muzej koji je posudio ova djela se trenutno obnavlja, slike su poslane po svijetu, tako su riješili problem što će s njima, i još pobrali novce. Velika većina djelatnika tog muzeja je i prosvjedovala zbog toga. Opet se (tako očito) potvrđuje činjenica da nemamo svi jednaka prava na obrazovanje i kulturu.

ZZ
Zagreb Zagreb
17:21 25.03.2013.

"Ministrica Zlatar-Violic nije prva KOGA je Picasso rasplakao"' nije prva KOGA ???????????? Sto je ovo? Bravo Felicita, slazem se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije