Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Liburnia film festival - Dokumentarci na obali mora

liburnia film festival
arhiva
27.08.2012.
u 18:55

Nova ekipa organizatora festival želi pretvoriti u centralno mjesto domaćeg “doksa”

U prepoznatljivoj lučici u Ičićima kraj Opatije u srijedu 29. kolovoza počinje jubilarni, deseti Liburnia film festival, jedini festival domaćeg dokumentarnog filma kojeg od ove godine organizira nova ekipa predvođena našim mladim producentom i redateljem Oliverom Sertićem.

Liburnija je počela kao mali, slabo posjećeni festival koji je promovirao u to doba slabo popularnu dokumentarnu formu, da bi tijekom godina privlačio sve više posjetitelja. Razvoju festivala pogodovao je i procvat hrvatskog dokumentarnog filma, koji je danas itekako atraktivan najširoj filmskoj publici.

U programu 10. Liburnije gledat ćemo ukupno 18 domaćih dokumentaraca ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije, od čega se 12 natječe za nagradu.

Festivalski hitovi

Festival će otvoriti film “Poslijednja ambulantna kola Sofije”, pravi dokumentarni festivalski hit koji je angađiranom temom, jakim likovima i odličnom kamerom već osvojio nagrade na velikim festivalima poput Cannesa i Karlovyh Vary.

U programu su i “Marijine”, dokuparodija o mrtvoj baki Željke Sukove i Nine Violić koja je također nagrađena na festivalu Karlovy Vary, a tijekom prošle godine prikazana je na većini najuglednijih svjetskih festivala dokumentarnog filma, kao i na Zagreb Film Festivalu.

Među atraktivnijim već viđenim naslovima su “Blokada” Igora Bezinovića o pobuni studenata i borbi za besplatno obrazovanje, zatim “Nije ti život pjesma Havaja”, intimna obiteljska ispovjed Dane Budisavljević, “Veliki dan” Đure Gavrana o grotesknim pripremama za svadbu u doba neimaštine, te “Oblak” Miroslava Sikavice o tragično ubijenom Luki Ritzu.

Lokalni autori

U konkurenciji se krije i zanimljiva premijera, “Krasotica večeri” Davora Borića o neobičnom slavonskom običaju u kojem su ljepotice u narodnim nošnjama zapravo - ljepotani.

U off programima gledat ćemo filmove nastale na Istri i Kvarneru ili filmove koji potpisuju tamošnji autori, te novosti iz Restartove filmske radionice, poput filma o azilantima “I’m Nobody” Barbare Matejčić i Nine Urumov, te “Noćne” redateljice Lucije Bušić.

Komentara 1

SC
SCAR
11:38 28.08.2012.

Kakav pravopis,može biti ili Filmski festival Liburnija,ili Liburnijski filmski festival.Sjedi 1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije