Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'THE SQUARE'

Iznenađenje u Cannesu: Zlatna palma dodijeljena okrutnoj komediji

Foto: Reuters
1/7
28.05.2017.
u 22:58

Jedan od rijetkih filmova na ovogodišnjem festivalu koji je do suza nasmijao gledatelje u službenu konkurenciju dodan je u posljednjem trenutku

Glavna nagrada 70. filmskog festivala u Cannesu - Zlatna palma - u nedjelju je na veliko iznenađenje dodijeljena švedskom filmu "The Sqaure" Rubena Ostlunda, okrutnoj komediji koja ismijava umjetnički svijet i visoko društvo.

U filmu danski glumac Claes Bang utjelovljuje konzervatora u muzeju suvremene umjetnosti koji priprema izložbu o toleranciji i solidarnosti, čiji se svijet ruši kada mu ukradu mobitel i novčanik. To je jedan od rijetkih filmova na ovogodišnjem Cannesu koji na mahove do suza nasmijava gledatelje, a u službenu konkurenciju je dodan u posljednjem trenutku.

Favoriti za tu nagradu su bili "120 otkucaja u minuti" Francuza Robina Camilla i "Loveless" Rusa Andreja Zvjaginceva.

Robin Campillo je osvojio Grand Prix za svoj film o sudbinama oboljelih od AIDS-a.

Sofia Coppola je dobila nagradu na najbolju režiju za "The Beguiled", remake istoimenog filma Dona Siegela iz 1971. o upadu ranjenog vojnika, Colina Farrella, u djevojački internat koji vodi Nicole Kidman.

Ovogodišnja kraljica Cannesa s dva filma u konkurenciji, Nicole Kidman, dobila je Posebnu nagradu 70. filmskog festivala.

Slavni ruski redatelj Zvjagincev je tri godine poslije genijalnog "Levijatana", za bračnu dramu "Loveless" o nestanku djetata koje više ne podnosi svađe roditelja dobio Nagradu žirija.

Za ulogu u filmu redateljice Lynne Ramsay, šokantnoj drami o trgovini seksualnim robljem "You Were Never Really Here", Joaquin Phoenix je proglašen najboljim glumcem.

Titulu najbolje glumice je dobila Njemica Diane Kruger za ulogu u filmu "In The Fade" njemačko-turskog redatelja Fatiha Akina. Ona glumi Njemicu Katju koja se osvećuje neonacistima koji su ubili njezinog muža i sina.

Lynne Ramsay, redateljica "You Were Never Really Here" dijeli nagradu za najbolji scenarij s Grkom Yorgosom Lanthimosom za film "The Killing of a Sacred Deer", triler o kirurugu koji posvaja problematičnog mladića čiji mu je otac umro tijekom operacije.

Komentara 3

GO
gooniegoogoo
05:45 29.05.2017.

soroševske nagrade su bitne samo vama

PR
pritiskovic
07:33 29.05.2017.

"Ove dame u Cannesu su ipak pokazale malo previše"... o čemu bi drugom vi i pisali?

NI
Nikomah95
23:45 28.05.2017.

Tko o čemu, Nijemci o nacizmu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije