Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba u New Yorku doista otvara vrata cijelog svijeta

Iako s mislima usmjerenim na New York, već razmišlja o pothvatima koji ga čekaju nakon njega. Ti planovi uključuju veliku, reprezentativnu izložbu u Zagrebu, jer, kaže, i Zagreb mora vidjeti djela zbog kojih je prepoznat u svijetu
02. listopada 2013. u 12:45 0 komentara 172 prikaza
'vukovic02_nnn_kul_011013'
Foto: ''

"To su slike iz kojih miriše more, Jadransko more!", zapisali su američki likovni kritičari kada su vidjeli djela slikara Davora Vukovića. A prvu samostalnu izložbu u New Yorku Vuković je imao u listopadu 2012. godine kada se predstavio u prestižnoj Broadway Gallery.

Iskričav poput vatrometa

Tom je prigodom Abraham Lubelski, slikar, kustos i vlasnik te poznate galerije na Manhattanu, rekao:

– Njegove su slike izazovne, pune energije i volje za životom očitovane ponajprije u pulsirajućim bojama, slobodno razasutim po platnu. On je majstor formalne inovacije, a njegova djela iskričava su poput vatrometa. Rad Davora Vukovića suštinski je spojen s podnebljem njegove mladosti, s krajevima u blizini mora, a njegov osebujan i originalan stil nešto je što sam vidio kod malog broja slikara. Ponosim se što izlaže u mojoj galeriji u New Yorku. A Davor Vuković ovih dana ponovno pakira kovčege za New York, gdje ponovno izlaže u galeriji Broadway. Izložba naslovljena "Adriatic Wonder" trajat će od 16. do 29. listopada, a bit će posebna po tome što se autor ovaj put predstavlja djelima velikih formata, uglavnom 300x300 centimetara.

– Kada se predstavite u New Yorku i kada vas tamo prepoznaju, onda su vam zaista otvorena vrata cijelog svijeta – kaže Davor Vuković, koji se posebno ponosi svojim "povratkom na mjesto zločina", jer kako sam kaže, to je najbolji mogući dokaz da je ondje ostavio trag.

Zagreb ga treba vidjeti

Nakon prve izložbe u New Yorku slijedili su pozivi iz Danske i Austrije, gdje je također imao zapažene nastupe, a slikar pri tome nije zanemario ni izložbenu aktivnost u domovini. Kaže da se posebno ponosi izložbom koju je u travnju ove godine imao u Splitu, gradu svoje mladosti, gdje se predstavio s više od 40 slika postavljenih na dva kata Stare gradske vijećnice na Pjaci. Iako s mislima usmjerenim na New York, već razmišlja o pothvatima koji ga čekaju nakon druge samostalne izložbe u prijestolnici svjetske umjetnosti. Svjestan je da u te planove mora uključiti veliku, reprezentativnu izložbu u Zagrebu, jer, kaže, i Zagreb mora vidjeti djela zbog kojih je prepoznat u svijetu.

a "I u Vukovićevim najvećim slikama (300x300 cm), premda kao i uvijek oslikava more, otoke i podmorje u modrim i indigo bojama, zrcali se nebo, beskraj svemira, kretanje bezbrojnih zvijezda i galaksija. Zbog tih refleksija noćnog i svijetlog neba i dna na površini i u dubini vode, sjena, mrlja i razlijevanja boja, one podsjećaju na Monetove slike velikog formata...", zapisala je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Mirjana Repanić-Braun.

Koprivnica: Čovjek prošetao gradom s hrpom dokumenata u ruci
Goran ispričao svoje iskustvo
Upozorenje Hrvatima koji su uzeli strano državljanstvo: Ako u vlasništvu imate nekretninu u Hrvatskoj, dobro pripazite
Temelj informatičke industrije
Slave 30 godina postojanja. Od domaće tvrtke postali su multinacionalna i vodeća IT kompanija zaslužna za digitalizaciju Hrvatske. Upoznajte IN2 grupu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.