Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Hrvati na dnu kad je kultura u pitanju, ali u jednoj stvari prednjače...

Hrvatska je sa 99,9 posto učenika osnovnih škola koji uče strani jezik na petom mjestu u Europskoj uniji
27. rujna 2017. u 08:37 16 komentara 1889 prikaza
10.02.2013., Zagreb - Muzej grada Zagreba organizirao je - Zive slike, kostimiranje svih djelatnika, prijatelja i gostiju Muzeja u povijesne likove iz zivota, kulture i povijesti grada Zagreba. Ban Josip Jelacic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska je u samom vrhu zemalja Europske unije po učenju stranih jezika u osnovnim školama, ali je pri samom dnu u EU po posjećivanju kulturnih događaja, pokazuju podaci Eurostata.

Vlatka Kolarević Odbijam vjerovati u floskulu da ljude ne zanima kultura

Hrvatska je sa 99,9 posto učenika osnovnih škola koji uče strani jezik na petom mjestu u Europskoj uniji. Ispred nje su samo Cipar, Luksemburg, Malta i Austrija sa sto posto.

Iza Hrvatske su Španjolska (99,4%), i Francuska (99,2%), a slijede Italija (98,6%), Rumunjska (98,3%) i Poljska (97,6%).

Za razliku od tih vodećih zemalja među kojima je i Hrvatska, manje od polovice osnovnoškolaca je strane jezike 2015. učilo u Portugalu (35,4%), Belgiji (36,7%), Nizozemskoj (42,9%) i Sloveniji (49,8%).

Hrvatska na četvrtom mjestu po broju učenika koji su učili najmanje dva strana jezika

U nekim zemljama članicama, đaci su učili dva ili više stranih jezika, pri čemu se posebice ističe Luksemburg (83,7%). Slijede Estonija (30,7%) i Grčka (28,9%), a Hrvatska s Islandom s po 19,7 posto dijeli odlično četvrto mjesto u Europskoj uniji u toj kategoriji.

Na razini cijele Europske unije gotovo 19 milijuna učenika osnovnih škola je 2015. učilo barem jedan strani jezik, uključujući i milijun đaka koji su učili dva ili više stranih jezika.

Engleski je jezik učilo daleko najviše učenika : čak 17,5 milijuna (83,5% osnovnoškolske populacije). Na drugom mjestu je francuski (0,8 milijuna ili 4.8%), a slijede njemački (gotovo 0,7 milijuna ili 3,9%), španjolski (0,1 milijuna ili 0,6%), ruski (54.000 ili 0,3%) i talijanski (33 tisuće ili 0,2%).

Engleski jezik se najviše uči u osnovnom školstvu svih zemljama Europske unije, osim u Belgiji i Luksemburgu, objema višejezičnim zemljama.

Drugi najpopularniji strani jezik po učenju u osnovnim školama daje nešto šarolikiju sliku. Njemački je na drugom je mjestu, iza engleskog, u osam zemalja, pri čemu je najviši postotak zabilježen upravo u Hrvatskoj gdje 20,9 posto učenika osnovnih škola uči taj strani jezik. Slijedi Mađarska sa 20,2 posto.

Francuski je na drugom mjestu po popularnosti učenja u sedam zemalja EU, a najviše se uči u Grčkoj (15,8%) i Rumunjskoj (15,2%).

Zagreb: Ministrica kulture Obuljen-Koržinek održala konferenciju za medije Natječaj Ministarstvo kulture s pola će milijuna kuna poticati razvoj publike

Samo 19,2 posto Hrvata posjeti neki kulturni događaj

Koliko je na dobrom mjestu po učenju stranih jezika, Hrvatska je na toliko lošem mjestu po zainteresiranosti njezinih građana za kulturu. Samo je 19,2 posto građana Hrvatske starijih od 16 godina u 2015. posjetilo neki kulturni lokalitet kao što je povijesna znamenitost, muzej, umjetnička galerija ili arheološko nalazište. To je, zajedno s još nekoliko zemalja jugoistočne Europe, svrstava na samo dno Europske unije.

Manje kulturnih sadržaja posjetili su samo građani Bugarske (14,6), Grčke (16,9) i Rumunjske (18,3). Tek nešto malo bolje od Hrvatske su Italija (26,1%) i Malta (26,4%).

Najviši postoci zabilježeni su na sjeveru Europe. Prednjači Švedska gdje je dvije trećine (67,2) stanovnika starijih od 16 godina posjetilo neki kulturni događaj u 2015, a slijede Danska, Nizozemska i Finska (sve po 61,4).

Plakat, Melania Trump MELANIA KAO INSPIRACIJA Otkrivamo tko je autorica plakata o kojem priča cijela Hrvatska

Iza njih su Luksemburg  (55,6%), Ujedinjeno Kraljevstvo (54,7%), Francuska (53,7%) i Češka (52,1%).

Zbirni podaci za cijelu Europsku uniju pokazuju da je 43,4 posto njezinih građana starijih od 16 godina barem jednom u 2015. posjetilo neki povijesni spomenik, muzej, galeriju ili arheološku iskopinu, što Hrvatsku svrstava daleko ispod prosjeka EU. 

Po dobnim skupinama najviše zainteresiranih za kulturu u EU je onih u dobi između 25-34 godina (48,5%) i još mlađih od 16 do 24 (47,5%).

Vodnikova 65. obljetnica uspješnog rada Vodnikova – najstarija škola u Europskoj uniji i prva priznata škola u Hrvatskoj ilustracija - barokni festival Gostuju vrhunsku umjetnici Večer renesanse i baroka u Bakru Dubrovačke ljetne igre Denis Derk Državni vrh šalje puku krivu poruku 
o značaju kulture
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • MarkoKosmicki:

  to je tako kada frljic i njemu slicni stvaraju kulturu,pa pogledajte samo ministricu kulture cilj im je unistiti sve nase kulturno blago i baciti nas na dno gdj i jesmo

 • Avatar 123456
  123456:

  Moraš biti bolestan i lud, pa ići u (recimo) kazalište gledati frljičeve bljuvotine!

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Ali su zato svi bili na operi Zrinski, zabranjene su kazalisne predstave o Vukovara na dan pada Vukovara.